Po sprogimų Maskvoje – vietinių reakcijos: „Jiems tiesiog neužtenka proto, kad suprastų, kaip viskas rimta“

Dronai jau antra kartą per kelias dienas nusitaikė į Maskvos miesto verslo ir finansų teritoriją, kurioje gausu modernių daugiaaukščių.

 Dronų išpuolis Maskvoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Dronų išpuolis Maskvoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Dronų išpuolis Maskvoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Dronų išpuolis Maskvoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Dronų išpuolis Maskvoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Dronų išpuolis Maskvoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-05 11:56

Kijevas teigia, kad šie incidentai parodo, jog karas Ukrainoje atsirito ir iki Rusijos sostinės, tačiau Maskvos gyventojai, kurie gyvena ir dirba užpultose teritorijose, atrodo ramūs.

„Niekas neatrodo nustebęs, kad Maskva buvo užpulta. Šiuo metu tiesiog apie tai juokaujame. Kolegos sako, kad man nereikėjo prašyti stalo prie lango“, – teigė valstybinio banko „Sber“ darbuotojas, po dronų atakos Kremliuje gegužės mėnesį.

V.Putino kapitalizmo eros simboliu tapo Maskva, kurioje išdygo didžiųjų korporacijų ofisai ir valstybinės agentūros, gausu ir prabangių apartamentų, kuriuos nuomojasi verslininkai ir žymūs žmonės.

Dronas padarė didelę žalą pastato 21 aukštui, kuriame įsikūrusios trys Rusijos ministerijos ir valstybinis agro kultūros bankas „Rosselkhozbank“.

Vietinė valdžia teigė, kad dronas nukrito ant pastato po to, kai buvo pašautas oro gynybos sistemų. Panašiai buvo ir liepos 30 dienos naktį, kai du dronai rėžėsi dangoraižius.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas tikino, kad niekas nebuvo sužalotas, tačiau skubios pagalbos tarnybos pranešė apie sužeistą apsaugininką.

Valstybinio banko „VTB“ darbuotoja, kurios ofisas irgi yra Maskvoje, teigė esą dronų ataka nesukėlė panikos.

Pasak jos, miesto gyventojai pripratę, kad virš Maskvos skraido dronai ir moteris tik nusistebėjo, jog į pastatą nebuvo pataikyta anksčiau.

Dar prieš metus dronų atakos prieš Maskvą atrodė neįmanomos, tačiau dabartiniai įvykiai nesutrikdė vietinių gyventojų įprasto gyvenimo.

Nuo liepos pradžios, Rusijos sostinė jau patyrė penkias atakas, viena iš jų nusitaikė į Gynybos ministerijos būstinę. Gegužės mėnesį Rusija teigė, esą Ukrainos pajėgos dronų ataka Kremliuje kesinosi nužudyti Vladimirą Putiną, o Rusijos prezidentas patikino, kad oro gynybos sistemos suveikė tinkamai.

Ukraina neprisiėmė atsakomybės už šias atakas, tačiau po jų Ukrainos prezidentas sakė, jog karas ateina į pačią Rusiją.

„Pamažu karas grįžta į Rusijos teritoriją, į jos simbolinius centrus, karines bazes. Tai yra neišvengiamas, natūralus ir teisingas procesas“, – teigė Volodymyras Zelenskis.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas liepos 30 dienos ataką įvardijo kaip Ukrainos desperacijos aktą.

Po antro išpuolio, D.Peskovas pripažino, kad kyla realios grėsmės ir vyriausybė atsižvelgus į tai imasi veiksmų.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova atakas Maskvoje palygino su 2001 m. rugsėjo 11 dienos teroristine ataka.

Nepaisant įvykių, didžiosios kompanijos ir valstybinės agentūros neskuba perkelti darbuotojų į kitus ofisus, vietoje to laikinai leidžia dirbti iš namų.

Skaitmeninės plėtros ministerijos atstovams leista dirbti nuotoliu savaitei, o „Ozon“ internetinės platformos darbuotojai namo išsiųsti vos dvejoms dienoms.

Rusijos informacinių technologijų gigantas „Yandex“ darbuotojams pateikė prašymą palikti ofisus nakties metu.

„Mums nesuteikė jokių papildomų saugumo instrukcijų. Jie tiesiog leido kelias dienas padirbėti iš namų“, – sake „VTB“ banko darbuotojas, šio bendradarbis informaciją patvirtino.

Dronų atakos Maskvoje vis dėl to padarė žalą miesto verslo centro populiarumui. Ekspertai ir nekilnojamojo turto brokeriai pažymėjo, kad ateityje miesto saugumo sumetimais atsiras tam tikrų suvaržymų.

Dauguma gretimuose apartamentuose gyvenančių gyventojų buvo visiškoje panikoje, kai išgirdo sprogimus.

„Mane pažadino mano mergina. Ji klykė, kad mums reikia nešdintis iš namų. Bandžiau ją nuraminti, po to užmigome“, – pasakojo vienas verslininkų, kuris gyvena viename iš daugiaaukščių.

Kaip ir M.Zacharova, jis šias atakas prilygino teroristiniam rugsėjo 11 dienos išpuoliui JAV ir pridėjo, kad tikėjosi panašaus įvykio būtent Maskvoje. Nepaisant to, jis nesiruošia kraustytis kitur.

„Jaučiuosi ramus. Viskas yra aukštesnių galių rankose“, – kalbėjo verslininkas.

Kita vietinė gyventoja, 35 metų Vivijana pripažino, kad nebesijaučia saugi savo namuose.

„Tai buvo siaubinga patirtis, kurios niekam nelinkėčiau. Teko ramiai pasėdėti susikurtoje priedangoje prie virtuvės stalo. Daugelis galvoja apie išsikraustymą, tačiau yra ir tų, kurie neišsigando šių sprogimų. O gal jiems tiesiog neužtenka proto, kad suprastų, kaip viskas rimta“, – pasakojo Vivijana.

Paruošta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.