Griežtas buvusio NATO vado perspėjimas: Afrikoje gali kilti pilno masto karas

Buvęs NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas Jamesas Stavridis sekmadienį perspėjo, kad konfliktas Nigeryje gali sukelti „pilno masto karą Afrikoje“.

 Nigeris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nigeris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-07 10:12, atnaujinta 2023-08-07 10:31

Sekmadienį baigėsi Vakarų Afrikos valstybių koalicijos nustatytas terminas, iki kurio Nigeris turi grįžti prie demokratinio valdymo. Šio reikalavimo vengia kitos kariškių vadovaujamos šalys Burkina Fasas ir Malis, kurios kartu įspėjo, kad bet koks įsikišimas prilygtų karo paskelbimui.

Nors konfliktas toli gražu negarantuotas, žemyne, kuriame vyko vieni žiauriausių praėjusio šimtmečio karų, greitai susidaro sąlygos dideliam eskalavimui. Kai kurie mano, kad tokia konfrontacija turėtų didžiulių pasekmių ne tik Sahelio regiono gyventojams, bet ir pasiektų šalis toli už jo ribų, nes į ją gali įsitraukti tokios valstybės kaip Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Rusija, be kitų investavusių milžinių.

„Ar tai sukels visišką karą Afrikoje? Tai neabejotinai turi potencialą, ir tai būtų reikšmingas ir pražūtingas įvykis“, – neabejojo J. Stavridis.

Penktadienį Vakarų Afrikos valstybių gynybos vadovai baigė rengti intervencijos planą ir paragino kariškius paruošti išteklius po to, kai derybos su Nigerio karine chunta įstrigo, pranešė „Associated Press“.

„Visi elementai, kurie būtų įtraukti į bet kokią intervenciją, buvo iškelti čia ir patikslinti, įskaitant laiką, reikalingus išteklius ir tai, kaip, kur ir kada ketiname dislokuoti tokias pajėgas“, – sakė Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) politinių reikalų, taikos ir saugumo komisaras Abdelis-Fatau Musahas.

Tačiau komisaras nepasakė, ar ECOWAS dislokuos pajėgas pasibaigus chuntai duotam terminui.

Šeštadienį kalbėdamas su „The New York Times“ Nigerijos gynybos štabo viršininkas generolas Kristoferis Gvabinas Musa sakė: „Demokratija turi būti atkurta – diplomatijos ar jėgos priemonėmis“.

Sekmadienį saugumo ir žvalgybos ekspertas Oluseyi Adetayo CNN sakė, kad „pasirengimas jau įjungtas į aukščiausią pavarą, dėl to nėra jokių abejonių, ir kariuomenė yra pasirengusi. Mano supratimu, Nigerija neketina trauktis ir padarys viską, ko reikia, kad Nigerį vėl valdytų civiliai.“

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas penktadienį nurodė, kad JAV stabdo tam tikras užsienio pagalbos programas: „Jungtinių Valstijų pagalbos teikimas Nigerio vyriausybei priklauso nuo demokratinio valdymo ir pagarbos konstitucinei tvarkai. Sustabdome tam tikras užsienio pagalbos programas ir toliau peržiūrėsime savo pagalbą, atsižvelgiant į situacijos raidą.“

Pirmadienį taip pat buvo uždaryta  Nigerio oro erdvė. Skelbiama, kad tai gali būti nesutikimo su kaimyninių šalių sąlygomis ženklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.