Ugandoje vyras apkaltintas „homoseksualumu sunkinančiomis aplinkybėmis“, už kurį taikoma mirties bausmė

20-metis vyras tapo pirmuoju žmogumi Ugandoje, kuriam buvo pareikšti kaltinimai „homoseksualumu sunkinančiomis aplinkybėmis“ – vadovaujantis šioje šalyje neseniai priimtu kontroversišku, prieš homoseksualius asmenis nukreiptu įstatymu, tai yra nusikaltimas, už kurį taikoma mirties bausmė, pranešė prokurorai ir kaltinamojo advokatė, kuriais remiasi agentūra „Reuters“.

Miunchene LGBTQ+ bendruomenės atstovai protestuoja prieš Ugandą, dalyvaudami kasmetinėse Kristoferio gatvės parado eitynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Miunchene LGBTQ+ bendruomenės atstovai protestuoja prieš Ugandą, dalyvaudami kasmetinėse Kristoferio gatvės parado eitynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 1:01 PM, atnaujinta Aug 29, 2023, 1:02 PM

Uganda, nepaisydama Vakarų šalių vyriausybių ir teisių gynimo organizacijų spaudimo, gegužę priėmė vieną griežčiausių pasaulyje prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptų teisės aktų. Jis numato už lytinius santykius su tos pačios lyties atstovais skirti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę. Mirties bausmė gali būti taikoma esant „sunkinančių aplinkybių“, kurios, be kita ko, apima pakartotinius nusižengimus ir lytinius santykius, kurių metu perduodamos mirtinos ligos.

Remiantis kaltinamuoju aktu, su kuriuo susipažino „Reuters“, 20-mečiui kaltinimai „homoseksualumu sunkinančiomis aplinkybėmis“ buvo pareikšti rugpjūčio 18 d., motyvuojant tuo, jog jis „neteisėtai“ santykiavo su 41-erių metų amžiaus vyru. Kokios buvo sunkinančios aplinkybės, nepatikslinama. Kaltinamajam buvo skirtas kardomasis kalinimas.

20-mečio advokatė Justine Balya pareiškė mananti, kad įstatymas, pagal kurį buvo pareikšti kaltinimai, prieštarauja Konstitucijai. Nors būta bandymų užginčyti šį teisės aktą teisme, teisėjai dar nėra ėmęsi nagrinėjimo. Pasak J. Balya‘os, pagal naująjį įstatymą kaltinimų yra susilaukę dar keturi asmenys, tačiau jos klientas yra pirmasis, kuriam buvo pareikšti kaltinimai esant sunkinančių aplinkybių. Ji atsisakė komentuoti bylos detales.

Nors Uganda maždaug du dešimtmečius nėra įvykdžiusi nė vienos egzekucijos, šalis nėra panaikinusi mirties bausmės. Prezidentas Yoweris Musevenis 2018 m. pagrasino atnaujinti egzekucijas, kad būtų galima pažaboti nusikaltimų bangą.

Po to, kai Ugandoje buvo priimtas minėtas įstatymas, šalis susilaukė smerkimo ir jai buvo pagrasinta sankcijomis. Anksčiau šį mėnesį Pasaulio Bankas (PB) dėl šio teisės akto sustabdė naujo finansavimo skyrimą Ugandai. Tuo metu JAV įvedė vizų apribojimus kai kuriems Ugandos pareigūnams, o prezidentas Joe Bidenas nurodė peržiūrėti Jungtinių Valstijų paramą šaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.