Nobelio komitetas: Rusija „bando nutildyti“ taikos premijos laureatą D. Muratovą

Rusija bando „nutildyti“ 2021 m. Nobelio taikos premijos laureatą Dmitrijų Muratovą, priklijuodama žurnalistui užsienio agento etiketę, šeštadienį pareiškė už prestižinį apdovanojimą atsakinga institucija.

Nobelio taikos premijos laureatas, rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nobelio taikos premijos laureatas, rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2023, 7:01 PM

„Dmitrijui Muratovui Nobelio taikos premija buvo paskirta... už pastangas skatinti žodžio ir informacijos laisvę bei nepriklausomą žurnalistiką“, – teigiama Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkės Berit Reiss-Andersen pareiškime.

„Liūdna, kad Rusijos valdžios institucijos dabar bando jį nutildyti. Jam metami kaltinimai yra politiškai motyvuoti“, – pridūrė ji.

B. Reiss-Andersen pabrėžė, kad Norvegijos Nobelio komitetas „ir toliau remia svarbų D. Muratovo ir nepriklausomo leidinio „Novaja Gazeta“ darbą“.

Penktadienį Rusija įtraukė laikraščio „Novaja Gazeta“ redaktorių D. Muratovą į užsienio agentų sąrašą, – tokią etiketę valdžios institucijos paprastai naudoja kritikams užgniaužti.

D. Muratovas „naudojosi užsienio platformomis skleisdamas nuomones, kuriomis siekiama formuoti neigiamą požiūrį į Rusijos Federacijos užsienio ir vidaus politiką“, pareiškė Teisingumo ministerija.

Ministerija taip pat apkaltino D. Muratovą kūrus ir platinus kitų užsienio agentų turinį.

„Ką čia komentuoti? Dėl komentarų kreipkitės į teisingumo ministeriją“, – rašoma „Novaja Gazeta“ interneto svetainėje ir priduriama, kad į užsienio agentų sąrašą dabar įtraukti 674 „svarbios“ figūros ir organizacijos.

Tokia etiketė siejama su dideliais administraciniais suvaržymais ir reikalavimu atskleisti finansavimo šaltinius. Be to, Rusijos „užsienio agentais“ paskelbti asmenys ir organizacijos privalo atitinkamai žymėti visas publikacijas, įskaitant įrašus internete.

2021 metais, kai D. Muratovas kartu su filipiniete žurnaliste Maria Ressa buvo apdovanotas Nobelio taikos premija, jis skyrė apdovanojimą „kritusiems“ „Novaja Gazeta“ žurnalistams, kurie „paaukojo gyvybę dėl savo profesijos“.

Nuo 2000 metų buvo nužudyti šeši laikraščio žurnalistai ir darbuotojai, įskaitant tiriamosios žurnalistikos reporterę Aną Politkovskają, kuri buvo nušauta Maskvoje 2006 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.