Švedijoje prasidėjo įtariamo rusų šnipo teismas

Švedijoje pirmadienį prasidėjo įtariamo rusų šnipo, kaltinamo padėjus Rusijai gauti modernių technologijų jos karinės žvalgybos agentūrai GRU, teismas. 60-metis Maskvoje gimęs vyras kaltinamas vykdęs neteisėtą žvalgybinę veiklą prieš Švediją ir JAV. Jis kaltinimus neigia. Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia belangė.

 Švedijos teismas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Švedijos teismas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-04 15:17

Kaltinamasis Švedijoje vadovavo dviem įmonėms, prekiavusioms elektronikos ir kitomis prekėmis. Pasak Švedijos prokuroro, 2013–2022 m. jis per savo bendroves parūpindavo informacijos ir prekių, kurių Rusija negalėdavo gauti dėl eksporto kontrolės ir sankcijų. Įtariama, kad jis klaidino tiekėjus ir kitus subjektus, teikdamas melagingą informaciją ir dengdamasis netikra tapatybe.

Kaltinamasis tūkstantmečių sandūroje kartu su savo žmona persikėlė gyventi į Švediją. Po kiek daugiau nei dešimties metų abiem jiems buvo suteikta Švedijos pilietybė.

Įtariamas šnipas buvo sulaikytas 2022 m. lapkritį, surengus didelio masto policijos operaciją, kurioje dalyvavo du kariniai sraigtasparniai. Iš pradžių buvo sulaikyta ir jo žmona, tačiau kaltinimai jos atžvilgiu vėliau buvo panaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.