JAV pareigūnai paaiškino, ką reiškia netikėtas su J. Prigožinu siejamo S. Surovikino pasirodymas viešumoje

Buvęs Rusijos pajėgų vadas Ukrainoje, generolas Sergejus Surovikinas, kuris buvo laikomas samdinių lyderio Jevgenijaus Prigožino sąjungininku, vėl pasirodė viešumoje.

S. Surovikinas ir V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas ir V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 11:57 AM, atnaujinta Sep 5, 2023, 1:10 PM

Pasak dviejų JAV pareigūnų ir Rusijos gynybos ministerijai artimo asmens, po „Wagner“ samdinių lyderio Jevgenijaus Prigožino maišto sulaikytas aukščiausio rango Rusijos generolas buvo paleistas į lasivę, praneša laikraštis „The New York Times“.

S.Surovikinas, laikytas J.Prigožino sąjungininku ir dėl savo brutalios taktikos Sirijoje pelnęs „generolo Armagedono“ pravardę, dingo iš viešumos birželio pabaigoje, po to, kai J.Prigožinas su privačia „Wagner“ kariuomene ėmėsi veiksmų prieš Rusijos karinę vadovybę.

Amerikiečių pareigūnai teigia, kad S.Surovikinas iš anksto žinojo apie sukilimą, nes praėjus kelioms valandoms po jo pradžios Rusijos valdžia paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomas nepatogiai atrodantis generolas, raginantis „Wagner“ kovotojus pasitraukti.

JAV pareigūnai teigė, kad nors S.Surovikinas, atrodo, buvo paleistas iš oficialaus sulaikymo, lieka neaišku, ar yra likę kokių nors jo judėjimo ar kitų Rusijos valdžios institucijų nustatytų apribojimų.

Pasak Rusijos gynybos ministerijai artimo asmens, su kuriuo kalbėjosi „The New York Times“, S.Surovikinas buvo paleistas praėjus kelioms dienoms po to, kai praėjusio mėnesio pabaigoje lėktuvo katastrofoje žuvo J.Prigožinas. 

Pasak pareigūno, generolas iki šiol išlaikė savo laipsnį ir techniškai tebėra kariuomenės karininkas, tačiau jis nebeturi jokių karjeros perspektyvų. Praėjusį mėnesį Rusijos valstybinės naujienų tarnybos pranešė, kad generolas S.Surovikinas buvo oficialiai atšauktas iš Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadovo pareigų.

Pirmadienį S.Surovikinas pirmą kartą po birželio mėn. maišto buvo ufiksuotas nuotraukoje, kurią socialinėje žiniasklaidoje paskelbė naujienų portalas, kuriam vadovauja Rusijos naujienų veikėja Ksenija Sobčak.

Nuotraukoje generolas pasirodė civiliais drabužiais, su akiniais nuo saulės, skrybėle ir marškiniais, vaikštantis lauke šalia savo žmonos prie gebenėmis apaugusios sienos. Iš nuotraukos nebuvo iš karto aiški tiksli vieta.

„Generolas Sergejus Surovikinas iėjo į lasivę: gyvas, sveikas, namie su šeima Maskvoje“, – buvo rašoma pranešime, paskelbtame su K.Sobčak siejamame programėlės „Telegram“ kanale.

Tuo tarpu kitas Rusijos žurnalistas Aleksejus Venediktovas, vadovavęs liberaliai radijo stočiai „Echo Moskvy“, iki kol Kremlius pernai ją uždarė, vėlai pirmadienį parašė, kad generolas S.Surovikinas yra namuose su šeima.

„Jis atostogauja ir yra Gynybos ministerijos žinioje“, – rašė A.Venediktovas savo „Telegram“ kanale.

Nuo spalio iki sausio mėn. S.Surovikinas buvo aukščiausio rango Rusijos karininkas, atsakingas už operacijas Ukrainoje. Jis prižiūrėjo Rusijos pajėgų išvedimą iš Chersono ir perėjimą prie gynybinės strategijos, kurios metu buvo pastatyta didžiulė gynybinė siena, vadinama „Surovikino linija“, trukdžiusi Ukrainos pajėgoms vykdyti kontrpuolimą.

J.Prigožinas pažinojo S.Surovikiną, nes „Wagner“ kovotojai tarnavo Sirijoje su Rusijos pajėgomis, kai jis ten buvo vyriausiasis vadas. Pernai samdinių lyderis gyrė generolo paskyrimą, vadindamas jį legendine figūra ir pajėgiausiu Rusijos kariuomenės vadu.

Tačiau sausį Kremlius generolą S.Surovikiną nustūmė į šalį, o pajėgų Ukrainoje priežiūrą vykdančiu vadu paskyrė generalinio štabo viršininką generolą Valerijų Gerasimovą.

Šis pokytis reiškė platesnio masto J.Prigožino valdžios praradimo pradžią, nes jis netrukus susipriešino su V.Gerasimovu ir Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu, kai „Wagner“ pajėgos patyrė didelių nuostolių bandydamos užimti Ukrainos miestą Bachmutą.

Ši įtampa galiausiai paskatino J.Prigožiną pradėti trumpalaikį maištą, kuriuo, jo teigimu, buvo siekiama pašalinti abu Rusijos gynybos vadovus, o ne nuversti prezidentą Vladimirą Putiną.

Liepos mėnesį, kai buvo spėliojama, kur yra generolas S.Surovikinas, vienas aukščiausio rango įstatymų leidėjas, pirmininkaujantis Rusijos parlamento gynybos komitetui, sakė žurnalistui, kad generolas „ilsisi“.

J.Prigožinas žuvo rugpjūčio 23 d., kai privatus lėktuvas, skraidinęs jį ir kitus „Wagner“ vadovus iš Maskvos į Sankt Peterburgą, sudužo Rusijos Tverės srityje. JAV pareigūnai teigė įtariantys, kad katastrofą sukėlė lėktuve įvykęs sprogimas.

Kremlius pavadino Vakarų prielaidas, kad V.Putinas susijęs su šiuo įvykiu, „absoliučiu melu“.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.