Britai ketina uždrausti grupuotę „Wagner“, prilyginant ją „Islamo valstybei“ ir „Al Qaedai“

Jungtinė Karalystė ketina uždrausti Rusijos samdinių grupuotę „Wagner“ kaip teroristinę organizaciją, antradienį pranešė žiniasklaida, cituodama vidaus reikalų ministrę Suellą Braverman.

Grupuotė „Wagner“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Grupuotė „Wagner“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 7:54 AM

JK pagal kovos su terorizmu įstatymus ketina paskelbti „Wagner“ „uždrausta“ organizacija, prilyginant ją „Islamo valstybei“ ir „Al Qaeda“, sakoma „Daily Mail“ pranešime. Trečiadienį JK parlamentui bus pateiktas atitinkamas priemonių projektas pagal kovos su terorizmu įstatymus.

„Wagner“ yra smurtinė ir destruktyvi organizacija, kuri užsienyje veikia kaip Vladimiro Putino Rusijos karinis įrankis, – laikraštis citavo S. Braverman. – Kol V. Putino režimas sprendžia, ką daryti su savo sukurtu monstru, „Wagner“ tęsiama destabilizuojanti veikla ir toliau tarnauja Kremliaus politiniams tikslams“.

Pagal 2000 metų Terorizmo įstatymą vidaus reikalų sekretorius turi teisę uždrausti organizaciją, jei mano, kad ji užsiima terorizmu. Jos uždraudimas reiškia, kad remti tokią organizaciją yra kriminalinis nusikaltimas, už kurį gali grėsti iki 14 metų kalėjimo. „Wagner“ turtas taip pat gali būti priskirtas teroristų turtui ir areštuotas.

Grupuotės operacijos Ukrainoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje „kelia grėsmę pasaulio saugumui“, sakė S. Braverman. – Todėl mes uždrausime šią teroristinę organizaciją ir toliau padėsime Ukrainai visur, kur tik galime, kovoti su Rusija“.

Liepos mėnesį JK įvedė sankcijas 13 asmenų ir įmonių, kurie, jos teigimu, buvo susiję su „Wagner“ veikla Afrikoje – Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) ir Sudane – ir prisidėjo prie nusikaltimų ten, įskaitant žudymus ir kankinimus.

Asmenys ir subjektai, kuriems taikomos sankcijos, nebegali turėti reikalų su JK piliečiais, įmonėmis ir bankais, o visas jų turtas šalyje įšaldytas.

Tarp tokių – kaip įtariama, „Wagner“ vadas Malyje Ivanas Maslovas, vadas CAR Vitalijus Perfilevas ir grupės operacijų vadas Konstantinas Pikalovas. „Wagner“ įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui, kuris praėjusį mėnesį žuvo per lėktuvo katastrofą, JK jau buvo įvedusi sankcijas kartu su keliais svarbiausiais grupuotės vadais, dalyvavusiais Rusijos kare Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.