J. Bidenas sekmadienį pradeda vizitą Vietname

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį popiet atvyks į Hanojų su dviejų dienų vizitu, kurio tikslas, kaip skelbiama, stiprinti ryšius su Vietnamu ir mažinti Kinijos įtaką regione.

JAV – prezidentas Joe Bidenas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
JAV – prezidentas Joe Bidenas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2023, 9:11 AM, atnaujinta Sep 10, 2023, 9:12 AM

J. Bidenas susitiks su keturiais aukščiausio rango Komunistų partijos lyderiais ir aplankys memorialą, skirtą Vietnamo karo herojui, buvusiam JAV senatoriui John McCainui, itin gerbiamam vietnamiečių dėl savo indėlio gerinant šalių santykius.

Paminklas žymi vietą, kur 1967-aisiais buvo pašautas J. McCaino pilotuojamas lėktuvas. Sunkiai sužeistas naikintuvo pilotas J. McCainas – admirolų sūnus ir anūkas – buvo paimtas į nelaisvę, kankinamas kalėjime jis praleido virš penkerių metų.

JAV prezidentas ir Vietnamo valdančiosios Komunistų partijos vadovas Nguyen Phu Trong pasirašys susitarimą dėl abiejų buvusių priešininkių diplomatinių santykių lygio pakėlimo į „visapusišką strateginę partnerystę“. Tai aukščiausias Vietnamo diplomatijos sistemos lygis, kuriuo šalis šiuo metu santykius palaiko su Kinija, Rusija, Indija ir Pietų Korėja.

„Ryšių perkėlimas į „visapusišką strateginę partnerystę“ yra ne tik simbolinis, bus esminių pokyčių“, – agentūrai dpa sakė Le Dang Doanh, patarinėjęs ekonomikos klausimais penkiems šalies premjerams.

Pasak jo, susitarimas bus labai naudingas abiem šalims daugelyje sričių, „įskaitant ekonomiką, prekybą ir gynybą, ir prisidės prie taikos ir stabilumo Pietų Kinijos jūroje bei Pietryčių Azijoje“.

Artėjant J. Bideno vizitui kelios žmogaus teisių organizacijos, įskaitant Niujorke įsikūrusią organizaciją „Human Rights Watch“, paragino JAV spausti Vietnamą nedelsiant paleisti visus politinius kalinius ir liautis pažeidinėti žmogaus teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.