Venecija apsisprendė: iš vienadienių turistų tam tikromis dienomis ims mokestį

Už apsilankymą Venecijoje turistai ateityje tam tikromis dienomis turės susimokėti. Miesto taryba antradienio vakarą nusprendė iš vienadienių turistų rinkti 5 eurų mokestį. Jis nebus taikomas į Veneciją su nakvyne atvykstantiems lankytojams.

Venecija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Venecija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-13 09:09, atnaujinta 2023-09-13 09:10

Nauja tvarka įsigalios pavasarį, pradžioje tai bus bandomasis projektas. 2014 m. mokestis bus renkamas 30 dienų – per kurias, kaip rodo patirtis, sulaukiama ypač daug turistų. Vėliau dienų skaičius bus didinamas. Tikslios datos kol kas nežinomos.

Masinis turizmas daug metų kelia problemų Venecijai – vienai žinomiausių turistų traukos vietų pasaulyje. Šiuo metu senamiestyje su garsiąja Morkaus aikšte, Rialto tiltu ir daugybe kanalų telikę apie 50 000 nuolatinių gyventojų. Per pagrindinį sezoną kai kuriomis dienomis čia turistų būna dvigubai daugiau. Siaurose gatvelėse tada būna tiršta. Ypač kritikuojami kruiziniais laivais atvykstantys turistai. Todėl jau kurį laiką buvo svarstoma apie mokestį.

Vis dėlto atitinkamus planus prieštaringai vertina ir gyventojai. Vieni juos vadina kabinėjimusi, kito laiko nepakankamais. Sprendimas kelis kartus buvo atidėtas. Ir antradienį Taryboje būta audringų ginčų. Posėdis truko iš viso aštuonias valandas. Apie 200 naujos tvarkos priešininkų skandavo „Nenorime, kad Venecija taptų muziejumi“. Tačiau galiausiai merui Luigiui Brungaro pavyko „prastumti“ savo planus.

Planuojama, kad vienadieniai turistai turės į savo mobiliuosius įrenginius parsisiųsti QR kodą, kurį reikės parodyti kontrolės metu. Priešingu atveju grės baudos nuo 50 iki 300 eurų. Mokestis nebus taikomas jaunesniems nei 14 metų amžiaus vaikams.

Manoma, kad mokesčio rinkimas startuos per garsųjį Venecijos karnavalą. Mokestis tikriausiai bus imamas ir per Velykas bei vasaros savaitgaliais. Tačiau meras patikino, kad miestas liks atviras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.