Š. Korėjos vadovas Vladivostoke susitiko su Rusijos gynybos ministru

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas šeštadienį atvyko į Vladivostoką, kur susitiko su Rusijos gynybos ministru Sergėjumi Šoigu, apžiūrėjo hipergarsinių raketų sistemą ir svečiavosi kariniame laive, praneša AFP.

Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 9:36 AM

Kim Jong Uno pirmasis užsienio vizitas nuo Covid-19 pandemijos pradžios verčia Vakarus sunerimti, kad Maskva ir Pchenjanas gali nepaisyti sankcijų ir sudaryti susitarimą dėl ginklų tiekimo.

Manoma, kad Maskvą domina amunicijos įsigijimas iš Šiaurės Korėjos, kad ji galėtų tęsti karą Ukrainoje. Tuo metu Š. Korėjai reikia Rusijos pagalbos kuriant raketų programą.

Tačiau Kremlius tikina, kad joks susitarimas nebuvo ir nebus pasirašytas.

Rusijos gynybos ministras Š. Korėjos vadovui demonstravo „Kinžal“ raketų sistemą ant naikintuvo MiG-31 Knevičių aerodrome. Po to jie apsilankė fregatoje Maršalas Šapošnikovas. Vėliau Kim Jong Unas lankysis Tolimųjų Rytų federaliniame universitete ir Rusijos mokslų akademijos jūrinės biologijos laboratorijoje Vladivostoke.

Š. Korėjos vadovo vizitas Rusijoje prasidėjo antradienį, jį lydėjo gausi karininkų palyda, jis apsikeitė ginklais su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir lankėsi naikintuvų gamykloje Komsomolske prie Amūro.

Trečiadienį V. Putinas su Kim Jong Unu susitiko Vostočnyj kosmodrome, apie 8 000 km nuo Maskvos, ir kalbėjo apie glaudesnio karinio bendradarbiavimo galimybes.

Vizitas vyksta kaip tik tuo metu, kai V. Putinas siekia stiprinti bendradarbiavimą su kitais Vakarams priešiškų valstybių vadovais. Tiek Rusijai, tiek Š. Korėjai taikomos tarptautinės sankcijos. Maskvai – dėl karo Ukrainoje, o Pchenjanui – dėl branduolinių bandymų.

Tai, kad abiejų valstybių vadovai trečiadienį apsikeitė ginklais, dar labiau paskatino nuogąstavimus, kad gali būti tariamasi dėl ginklų eksporto nepaisant Vakarų perspėjimų.

Teigiama, kad V. Putinas per susitikimą su Kim Jong Unu priėmė kvietimą apsilankyti Šiaurės Korėjoje, o Rusija į kosmosą gali išsiųsti pirmąjį Š. Korėjos kosmonautą.

Maskva taip pat minėjo galimybę padėti Š. Korėjai gamintis palydovus, o dėl to JAV sunerimo dar labiau, nes tai padėtų kurti balistines raketas. Š. Korėjai neseniai dukart nepavyko į orbitą iškelti karinio palydovo šnipinėjimui.

Vašingtonas teigia, kad toks Rusijos ir Š. Korėjos bendradarbiavimas gali pažeisti daugybę Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.