JAV patvirtino, kad Šiaurės Korėja paleido amerikiečių karį

Praėjus dviem mėnesiams po to, kai neteisėtai kirto sieną iš Pietų Korėjos į Šiaurės Korėją, Jungtinių Valstijų kareivis vėl paliko izoliuotą šalį. Travis K. yra amerikiečių globoje Kinijoje, jo sveikata gera, patvirtino JAV institucijos. 23-ejų karys esą netrukus grįš į JAV ir džiaugiasi, kad galės pasimatyti su šeima.

 JAV karys pabėgęs į Šiaurės Korėją.<br>AP/Scanpix nuotr.
 JAV karys pabėgęs į Šiaurės Korėją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 9:58 PM

JAV atstovai padėkojo Švedijai bei Kinijai už jų paramą paleidžiant karį. Esą nebūta jokių susitarimų ar nuolaidų Šiaurės Korėjai.

Prieš tai Šiaurės Korėja pranešė, kad institucijos nusprendė išsiųsti Travį K. Tyrimas jo atžvilgiu esą baigtas. Amerikiečių kareivis prisipažino, „kad nelegaliai įsiveržė į Liaudies Respublikos teritoriją“. Vyras buvo sulaikytas liepą, kai kirto sieną.

JAV ginkluotųjų pajėgų Pietų Korėjoje duomenimis, kareivis liepą dalyvavo ekskursijoje Pietų Korėjai priklausančios demilitarizuotos zonos tarp abiejų valstybių dalyje ir tada tyčia kirto sieną.

Šiaurės Korėja tvirtina, kad kareivis prasibrovė į jos teritoriją, siekdamas išvengti netinkamo elgesio su juo ir rasinės diskriminacijos JAV kariuomenėje. Šių tariamų kario motyvų nepriklausomai patikrinti nebuvo galimybės.

JAV ilgai neturėjo tiesioginio ryšio su Traviu K. Abi šalys nepalaiko diplomatinių santykių. Todėl Švedija pirmoji užmezgė kontaktą, pranešė JAV. Pchenjanas, kuris pirmiausiai dėl savo branduolinio ginklo programos yra beveik visiškai izoliuotas tarptautiniu mastu, daug dešimtmečių kaltina JAV priešiška politika.

JAV gynybos departamento duomenimis, karys iš tikrųjų turėjo grįžti namo. Pietų Korėjoje jis esą dėl nusikalstamos veikos kurį laiką praleido kalėjime.

JAV yra dislokavusios Pietų Korėjoje 28 500 kareivių. Praėjusiais dešimtmečiais JAV piliečiai ne kartą be leidimo kirto griežtai saugomą sieną su Šiaurės Korėja. Čia jiems dažniausiai buvo skiriamos laisvės atėmimo bausmės, o jie paleisti tik po ilgų derybų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.