Lenkija žada nepritarti ES susitarimui dėl migrantų

Ketvirtadienį Lenkijos ministras pirmininkas pavadino Europos Sąjungos (ES) migracijos reformos paketą Briuselio ir Berlyno „diktatu“ bei pažadėjo „tvirtą veto“.

M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 4:01 PM, atnaujinta Oct 5, 2023, 4:02 PM

„Reikėtų užduoti labai aiškų klausimą: kodėl turėtume sutikti su Briuselio diktatu, su Berlyno diktatu?“, – pareiškė Mateuszas Morawieckis prieš išvykdamas į Europos viršūnių susitikimą Ispanijoje.

Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį susitarė dėl paskutinės migracijos reformos taisyklių dalies, šis klausimas iškils per ketvirtadienį prasidedančius dviejų dienų ES lyderių susitikimus Ispanijos Granados mieste.

Įgyvendinus naująjį Migracijos ir prieglobsčio paktą, būtų mažinamas spaudimas vadinamosioms priešakinių linijų šalims, tokioms kaip Italija ir Graikija, dalį atvykėlių perkeliant į kitas ES valstybes. Šalys, atsisakančios priimti prieglobsčio prašytojus, privalės sumokėti toms, kurios juos priims.

„Keliauju į Granadą, į Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikimą, pareikšti tvirtą veto“, – sakė M. Morawieckis.

Varšuvos prieštaravimas negali sužlugdyti susitarimo, nes jam įgyvendinti pakanka šalių daugumos.

„Mes nesutinkame su šiuo diktatu, nes jis ne tik neišsprendžia problemos, o sukuria didesnę problemą ir reiškia, kad į Europą pakviesti šimtai laivų su nelegaliais ekonominiais migrantais“, – sakė M. Morawieckis.

„Mes nenorime Lenkijoje dar vienos Lampedūzos“, – sakė jis, turėdamas omenyje pietų Italijos salą, kurioje išsilaipina tūkstančiai migrantų po pavojingos kelionės per Viduržemio jūrą.

Prieš imigrantus nukreipta retorika daugelį metų būdinga Lenkijos valdantiesiems konservatoriams, dabar šalis rengiasi šį mėnesį vyksiantiems visuotiniams rinkimams. Valdantieji populistai paskelbė, kad balsavimo dieną vyks ir nacionalinis referendumas dėl ES migracijos reformos. Opozicija ragina jį boikotuoti dėl „šališko“ klausimo balsavimo biuletenyje.

Šis klausimas skamba taip: „Ar pritariate tūkstančių nelegalių imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos priėmimui pagal privalomą Europos biurokratijos nustatytą perkėlimo schemą?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.