Lapkritį turėtų įvykti asmeninis J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas

JAV vyriausybė tikisi, kad netrukus pavyks surengti asmeninį prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo susitikimą.

 Xi Jinpingas ir Joe Bidenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Xi Jinpingas ir Joe Bidenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 8:11 AM

Jie turėtų susitikti Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių konferencijoje San Franciske lapkritį, ketvirtadienio vakarą pranešė „The Washington Post“, remdamasis amerikiečių vyriausybės šaltiniais.

„Beveik nėra abejonių“ dėl asmeninio pokalbio, pradedamas planavimo procesas, laikraštis citavo vyriausybės atstovą. Tai būtų pirmasis J .Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas nuo praėjusių metų lapkričio. Tada jiedu kalbėjosi G20 viršūnių susitikimo kuluaruose Indonezijos Balio saloje.

JAV ir Kinijos santykiai jau kurį laiką yra pašliję – nepaisant pastarųjų aukštų JAV atstovų vizitų Kinijoje. Nesutarimus, be kita ko, kelia Kinijos pozicija dėl Rusijos karo Ukrainoje ir grasinimai Taivanui.

Praėjusiais mėnesiais Kinijoje lankėsi aukšti JAV vyriausybės nariai – valstybės sekretorius Antony Blinkenas, iždo sekretorė Janet Yellen ir prekybos sekretorė Gina Raimondo.

Kad APEC viršūnių susitikime gali įvykti asmeninis J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas, tikimasi jau kurį laiką. Tačiau Baltieji rūmai viešai šį klausimą komentuoja santūriai. Neseniai Maltoje įvyko JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake‘o Sullivano ir Kinijos vyriausiojo diplomato Wang Yi susitikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.