Sulaikytas Rusijos opozicijos lyderio advokatas, kitų namuose atliktos kratos

Penktadienį Rusijos valdžia atliko kratas trijų Aleksejaus Navalno advokatų namuose, vienas jų sulaikytas, pranešė įkalinto Kremliaus kritiko šalininkai. Maskva tęsia susidorojimą, sustiprėjusį Rusijai užpuolus Ukrainą.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas matomi ekrane per vaizdo ryšį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas matomi ekrane per vaizdo ryšį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2023, 12:26 PM, atnaujinta Oct 13, 2023, 12:27 PM

Žymiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas sutraukdavo didžiulius antivyriausybinius mitingus, kol 2021 m. buvo įkalintas dėl kaltinimų sukčiavimu, jo šalininkų šalyje ir užsienyje laikomų baudžiamąja priemone opozicijos veikėjui. Rugpjūtį Rusija 19-ai metų įkalino A. Navalną griežto režimo kalėjime dėl kaltinimų ekstremizmu.

„Visų šių priemonių imamasi siekiant visiškai izoliuoti A. Navalną“, – sakė į užsienį pabėgęs jo sąjungininkas Ivanas Ždanovas.

Pasak jo, kratos buvo atliktos Vadimo Kobzevo, Igorio Sergunino ir Aleksejaus Lipcero namuose, advokatas I. Serguninas buvo sulaikytas.

„Vienas jų sulaikytas, kitų dviejų negalime rasti“, – sakė A. Navalno kolega Marija Pevčich. V. Kobzevas penktadienį turėjo atstovauti A. Navalnui teisme nagrinėjant ieškinį, kurį jis iškėlė kalėjimui, tačiau keli padėjėjai teigė, kad jis nepasirodė.

„Todėl visa tai ir daroma: kad Aleksejus liktų be teisinės apsaugos, be ryšio su išoriniu pasauliu“, – sakė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš. Ji pridūrė, kad taip siekiama „pasiųsti signalą kitiems teisininkams: pavojinga ginti A. Navalną ir kitus politinius kalinius“.

Įkalintas A. Navalnas bendrauja su išoriniu pasauliu per savo advokatus. Netrukus jis bus perkeltas į „ypatingo režimo“ koloniją – žiauriausią Rusijos nusikaltėliams skirtą kalėjimą, ten jo ryšiai su advokatais ir šeima bus labai apriboti.

Dauguma žymių aktyvistų pabėgo į užsienį arba yra už grotų, tačiau bylos prieš jų advokatus palyginti retos. Penktadienio kratos buvo atliktos nagrinėjant bylą dėl „dalyvavimo ekstremistinėje veikloje“, sakė A. Navalno kovos su korupcija fondo teisės skyriaus vadovas Viačeslavas Gimadi.

A. Navalno biurai 2021 m. buvo priskirti „ekstremistinėms organizacijoms“, jų darbuotojams, savanoriams ir rėmėjams gresia baudžiamasis persekiojimas.

„Advokatai nedalyvauja politikoje, – sakė V. Gimadi, – Jie net neturi teisės atsisakyti ginti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.