Suomija įtaria, kad su dujotiekio pažeidimu susijęs Kinijos laivas

Penktadienį Suomijos policija pranešė, kad jos tyrimas dėl įtariamo dujotiekio tarp Suomijos ir Estijos sabotažo sutelktas į Kinijos laivą.

Balticconnector.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Balticconnector.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-20 19:11, atnaujinta 2023-10-20 19:12

Dujotiekis „Balticconnector“ dėl nuotėkio buvo sustabdytas spalio 8 d., Suomijos institucijos tiria žalą, kurią, jų teigimu, sukėlė „išorinė“ veikla.

„Su Honkongo vėliava plaukiojančio laivo „Newnew Polar Bear“ judėjimas sutampa su dujotiekio pažeidimo laiku ir vieta“, – sakoma Nacionalinio tyrimų biuro pranešime. „Bendradarbiausime su Kinijos valdžios institucijomis, kad nustatytume minėto laivo vaidmenį“, – sakė vyresnysis detektyvas Risto Lohi.

Policija taip pat patvirtino, kad žalą padarė „išorinė mechaninė jėga“ ir kad netoli pažeisto dujotiekio aptiko „sunkų daiktą“. „Jūros dugne buvo rastas neseniai susiformavęs didžiulis grunto gumulas, kuriame tikriausiai yra itin sunkus daiktas“, – sakė R. Lohi. Policija mėgins iškelti objektą iš jūros dugno ir išsiaiškinti, ar jis susijęs su vamzdyno pažeidimu.

Dujotiekio remontas užtruks mažiausiai penkis mėnesius, praėjusią savaitę sakė jo operatorė, todėl žiemą Suomija bus visiškai priklausoma nuo suskystintų gamtinių dujų importo. Gamtinės dujos sudaro maždaug 5 proc. Suomijos suvartojamos energijos, daugiausia naudojamos pramonėje, tiekiant šilumą ir elektros gamyboje.

Pernai dėl povandeninių sprogimų Baltijos jūroje buvo sugadinti trys vamzdynai, kuriais gamtinės dujos tekėjo iš Rusijos į Vakarų Europą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.