Suomijos tyrėjai Baltijos jūroje rado „sunkų objektą“, galimai susijusį su dujotiekio incidentu

Suomijos valdžios institucijos, tirdamos neseniai įvykusį dujotiekio „Balticconnector“ trūkimą, tiria jūros dugne rastą sunkų objektą, praneša Suomijos visuomeninis transliuotojas „Yle“.

Baltijos jūra.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltijos jūra.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 6:05 PM

„Yle“ teigia, kad tyrėjai nustatė, jog su Honkongo vėliava plaukiojantis laivas buvo pastebėtas netoli dujotiekio „Balticconnector“, einančio iš šiaurės į pietus po Suomijos įlanką, iš kurio sekmadienio, spalio 9 d., rytą buvo pastebėtas dujų nuotėkis.

Laivas „Newnew Polar Bear“, kaip praneša „Yle“, priklauso Kinijos įmonei, o jo judėjimas sutapo su dujotiekio pažeidimo laiku ir vieta, teigia Suomijos valdžios institucijos.

Suomijos nacionalinio tyrimų biuro (NBI) atliekamam tyrimui vadovavęs Risto Lohi sakė: „Tyrimas patvirtino, kad žala buvo padaryta dėl išorinės mechaninės jėgos, ir, remiantis dabartinėmis žiniomis, nėra pagrindo manyti, kad žala padaryta dėl sprogimo.“

Jūros dugne rastoje didelėje molio dalyje greičiausiai yra „didelis ir sunkus“ objektas, o tam nustatyti buvo paimti mėginiai analizei.

„Bus mėginama iškelti objektą iš jūros, kad jis būtų techniškai ištirtas“, – pridūrė R.Lohi.

Tyrėjai kol kas mano, kad žalą padarė išorinė jėga, tačiau kaltės nenustatė.

Incidentas įvyko po to, kai Suomiją, Estiją ir aplinkinį regioną užklupo itin smarkios audros.

Suomija ir Estija įsteigė bendrą tyrimo grupę po „Balticconnector“ nuotėkio, kuris sutapo su Estijos įmonės „Elisa“ valdomo Šiaurės-Pietų telekomunikacijų kabelio ir Rytų-Vakarų kabelio, einančio tarp Švedijos ir Estijos ir priklausančio Švedijos telekomunikacijų bendrovei „Arelion“, pažeidimais.

2019 m. pabaigoje atidarytas dujotiekis „Balticconnector“ jungia Suomiją su Estija ir yra svarbus strateginis dujų tiekimo vamzdynas. Plyšimas nustatytas Suomijos vandenyse esančioje dujotiekio dalyje. Pranešama, kad „Balticconnector“ neveiks iki kitų metų pavasario.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.