B. Obama prakalbo apie Izraelio ir „Hamas“ karą: perspėjo dėl karinės strategijos

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pareiškė, kad kai kurie Izraelio veiksmai kare su „Hamas“, pavyzdžiui, maisto ir vandens tiekimo Gazos ruožui nutraukimas, gali „užgrūdinti palestiniečių požiūrį kelioms kartoms“ ir susilpninti tarptautinę paramą Izraeliui.

B. Obama.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
B. Obama.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
B. Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B. Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas ir B. Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas ir B. Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 9:08 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 9:10 AM

Išsakydamas retus komentarus apie aktyvią užsienio politikos krizę, B.Obama pareiškė, kad bet kokia Izraelio karinė strategija, kuria ignoruojamos žmogiškosios karo išlaidos, „galiausiai gali atsigręžti prieš jį patį“, rašo portalas „Reuters“.

„Izraelio vyriausybės sprendimas nutraukti maisto, vandens ir elektros tiekimą į nelaisvę patekusiems civiliams gyventojams (Gazos ruože) gali ne tik pagilinti didėjančią humanitarinę krizę, bet ir dar labiau užgrūdinti palestiniečių požiūrį iš kartos į kartą, susilpninti pasaulinę paramą Izraeliui, sudaryti palankesnes sąlygas Izraelio priešams ir pakenkti ilgalaikėms pastangoms pasiekti taiką ir stabilumą regione“, – kalbėjo B.Obama.

Nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo daugiau kaip 1 400 žmonių, Izraelis intensyviai bombarduoja Gazos ruožą. Izraelio oro antskrydžių metu žuvo daugiau kaip 5 000 palestiniečių, teigia Gazos pareigūnai.

B.Obama pasmerkė „Hamas“ išpuolį ir pakartojo, kad remia Izraelio teisę gintis, kartu įspėdamas dėl pavojaus civiliams gyventojams tokiuose karuose.

Nebuvo aišku, ar B.Obama savo pareiškimą derino su JAV prezidentu Joe Bidenu, kuris aštuonerius metus ėjo jo viceprezidento pareigas.

Savo prezidentavimo laikotarpiu B.Obama dažnai palaikydavo Izraelio teisę į savigyną konfliktų su palestiniečių islamistų grupuote „Hamas“ Gazos Ruože pradžioje, tačiau greitai paragino Izraelį elgtis santūriai, kai dėl oro smūgių padaugėjo palestiniečių aukų.

Gazos Ruožą, 45 km ilgio žemės teritoriją, kurioje gyvena 2,3 mln. žmonių, nuo 2007 m. politiškai valdo Irano remiama islamistų grupuotė „Hamas“, tačiau ji susiduria su Izraelio blokada.

B.Obamos vyriausybė siekė taikos susitarimo Izraelio ir palestiniečių derybose, bet galiausiai jam nepavyko.

Dabartinis JAV prezidentas J.Bidenas, nuo savo kadencijos pradžios, nebandė atnaujinti seniai įstrigusių derybų, sakydamas, kad abiejų pusių lyderiai yra per daug nesutaikomi, o aplinka nėra tinkama.

B.Obamos ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu santykiai buvo įtempti, B.Obamai einant prezidento pareigas. Be kita ko, B.Obamos administracija dar vedė derybas su Iranu dėl branduolinio susitarimo.

J.Bidenas, kaip B.Obamos viceprezidentas, dažnai tarpininkavo tarp šių dviejų vyrų.

Pirmadienį savo pareiškime B.Obama pripažino, kad JAV pačios „nesilaikė savo aukštesnių vertybių, kai dalyvavo kare“, ypač po 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.