Prancūzijos prezidentas atvyko į Izraelį su solidarumo vizitu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį atvyko į Tel Avivą pareikšti solidarumo Izraeliui po kruvinų „Hamas“ atakų.

E. Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
E. Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 10:20 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 10:21 AM

Tai pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

E. Macrono vizitas rengiamas praėjus daugiau kaip dviem savaitėms po to, kai teroristinės grupuotės „Hamas“ smogikai įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo ir, anot Izraelio pareigūnų, pražudė mažiausiai 1 400 žmonių.

Tarp jų yra 30 Prancūzijos piliečių.

Skelbiama, kad savo vizito metu E. Macronas turėtų susitikti su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu. Eliziejaus rūmų teigimu, prezidentas pareikš Izraeliui „visapusišką“ Prancūzijos solidarumą. Be to, E. Macronas turėtų išsakyti raginimą apsaugoti Gazos Ruože esančius civilius, ten šiuo metu vykstant Izraelio inicijuotam bombardavimui.

„Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad per Izraelio atakas iki šiol žuvo daugiau kaip 5 000 žmonių.

Numatoma, kad E. Macronas per vizitą taip pat paragins paskelbti „humanitarines paliaubas“, kurios leistų įvežti į Gazos Ruožą reikalingą pagalbą.

E. Macronas ir B. Netanyahu 13 val. Lietuvos laiku turėtų surengti bendrą spaudos konferenciją.

Prancūzijos vadovas taip pat turėtų susitikti su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu ir opozicijos lyderiais Benny'iu Gantzu bei Yairu Lapidu. Negana to, planuojami susitikimai su „Hamas“ aukomis tapusių ar įkaitais paimtų Prancūzijos piliečių artimaisiais.

Duomenys rodo, kad septyni Prancūzijos piliečiai vis dar laikomi dingusiais. Buvo patvirtinta, kad viena dingusi prancūzė moteris yra tarp daugiau kaip 200 žmonių, kuriuos, Izraelio teigimu, „Hamas“ smogikai paėmė įkaitais.

Eliziejaus rūmai nurodė, kad E. Macronas taip pat sieks, jog toliau būtų dedamos pastangos išvengti konflikto eskalacijos regione. Prancūzijos prezidentas pasiūlys atnaujinti „taikos procesą“, kurio metu būtų siekiama sukurti Palestinos valstybę mainais į regiono galingųjų garantijas „Izraelio saugumui“.

Izraelyje jau apsilankė JAV prezidentas Joe Bidenas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Rishis Sunakas ir Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.