Dagestane nevaldoma minia įsiveržė į oro uostą: ieškojo atskridusių žydų, tikrino pasus

Machačkalos gyventojai sekmadienį šturmavo oro uostą, kur bandė užpulti iš Tel Avivo atvykusius žydus. Skelbiama, kad riaušes sukėlę vietiniai netgi apieškojo vietos viešbučius, kuriuose tikrino, ar ten yra žydų. Internete pasklido vaizdo įrašas, kuriame vyrai ir moterys šaukia „Allahu Akbar“, stabdo automobilius ir bėga prie lėktuvu atvykusių žmonių.

 Įvykiai Dagestane.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Dagestane.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Dagestane.
 Įvykiai Dagestane.
 Įvykiai Dagestane.
 Įvykiai Dagestane.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 29, 2023, 9:43 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 8:15 AM

Jie tikrina keleivių pasus. 

Miniai žmonių bėgant oro uoste aidėjo daugybė antisemitinių šūksnių. Dalis jų pateko net ant pakilimo takų.

Rusijos valdoma „RIA Novosti“ pranešė, kad į oro uostą išskubėjo papildomos policijos pajėgos, prireikė ir Nacionalinis gvardijos.

Dėl įsiveržimo buvo uždarytas oro uostas.

Skelbiama, kad tarp siautėjusių vietinių buvo matyti ir Palestinos vėliavos.

Kaip rašo „Jerusalem Post“, autonominėje Rusijos respublikoje Dagestane gyvena keli tūkstančiai žydų. 83 procentus populiacijos sudaro musulmonai.

Antisemitiniai išpuoliai užfiksuoti ir kitame Dagestano mieste, kur žmonės susirinko prie viešbučio, kuriame turėjo apsigyventi atskridę izraeliečiai. Dalis jų pateko į viešbutį ir jį paliko tik įsitikinę, kad ten nėra žydų.

Skelbiama, kad oro uoste policija įvykius stebi iš šalies.

Per incidentą, oficialiais duomenimis, buvo sužeista apie 20 žmonių. Dviejų jų būklė kritinė, pranešė vietos sveikatos tarnybos. Padėtis vėl kontroliuojama, vėliau „Telegram“ tinkle pareiškė Dagestano vyriausybė.

Į įvykius Dagestane sureagavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis teigė, kad tokie neramumai aiškiai rodo „Rusijoje paplitusią neapykantos kitoms tautoms kultūrą, kurią propaguoja valstybės valdoma televizija ir valdžia.“

JAV pasmerkė antisemitinį išpuolį Dagestane, Izraelis pareikalavo apsaugoti jo piliečius

JAV pasmerkė „antisemitinius protestus“, kurie sekmadienį įvyko Dagestano oro uoste, pasklidus gandams, kad jame nusileido lėktuvas iš Izraelio, pranešė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia antisemitinius protestus Dagestane, Rusijoje, – sakė Adrienne Watson socialiniane tinkle „X“. – Stebėdamos antisemitizmo augimą pasaulyje JAV tvirtai palaiko visą žydų bendruomenę“.

Po virtinės prieš žydus nukreiptų incidentų Izraelis sekmadienį paragino Rusijos valdžios institucijas apsaugoti jo piliečius.

Kiek anksčiau antisemitiškai nusiteikusi minia šturmavo Machačkalos oro uostą pietų Rusijos Dagestano respublikoje, kai jame nusileido lėktuvas iš Tel Avivo.

Bendrame Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu kanceliarijos ir Užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad „Izraelis tikisi, jog Rusijos teisėsaugos institucijos užtikrins visų Izraelio piliečių ir žydų, kad ir kur jie būtų, gerovę ir imsis ryžtingų veiksmų prieš riaušininkus ir laukinius kurstytojus, nusiteikusius prieš žydus ir Izraelio piliečius“.

„Izraelio valstybė labai rimtai vertina bandymus pakenkti Izraelio piliečiams ir žydams“, – sakoma pareiškime ir priduriama, kad Izraelio vyriausybė toliau stebi įvykius Dagestane.

Pareiškime taip pat sakoma, kad Izraelio ambasadorius Rusijoje Aleksandras Ben Zvi bendradarbiauja su Rusijos valdžios institucijomis, kad „užtikrintų žydų ir izraeliečių gerovę šioje vietovėje“.

Anksčiau sekmadienį Dagestano kaimyninės Čečėnijos informacijos ministras Achmedas Dudajevas „Telegram“ perspėjo dėl „provokacijų“ ir paragino laikytis ramybės didėjant įtampai Kaukaze.

Dagestano vyriausybė „Telegram“ paskelbė raginimą nutraukti „neteisėtus veiksmus“, nepaisant pykčio dėl „nežmoniškų civilių gyventojų – palestiniečių – žudynių“.

Respublikos gubernatorius Sergejus Melikovas kiek vėliau „Telegram“ paskelbė: „Visi dagestaniečiai užjaučia nukentėjusius nuo nedorų žmonių ir politikų veiksmų, supranta jų kančias ir meldžiasi už taiką Palestinoje. Tačiau tai, kas įvyko mūsų oro uoste, yra skandalinga ir turėtų sulaukti atitinkamo teisėsaugos institucijų įvertinimo. Tai ir bus padaryta“.

„Neapykantos kultūra“

Dagestanas ir Čečėnija – tai daugiausia musulmoniškos teritorijos, Rusijoje vadinamos respublikomis, regione, kuriame daugelį metų tvyro smarki įtampa santykiuose su centrine Rusijos valdžia.

Sekmadienį naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad kitoje Šiaurės Kaukazo respublikoje – Kabardoje-Balkarijoje – Nalčiko mieste buvo padegtas žydų centras.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, išreiškęs susirūpinimą dėl „pasibaisėtinų“ vaizdo įrašų, paskelbtų socialinėje žiniasklaidoje, socialiniame tinkle „X“ rašė, kad tai nebuvo pavienis incidentas.

Pasak jo, tai yra „dalis plačiai Rusijoje paplitusios neapykantos kitoms tautoms kultūros, kurią skatina valstybinė televizija, propagandos specialistai ir valdžios institucijos“.

Dagestanas yra piečiausia Rusijos teritorija ir vienas skurdžiausių jos regionų. Jo gyventojams tenka aktyviai kariauti Ukrainoje: nepriklausomose ataskaitose nurodoma, kad iš čia į Ukrainą pasiųsta santykinai daugiau vyrų nei iš daugelio etniškai rusiškų regionų. Savo pareiškime S. Melikovas teigė, kad ši minia išdavė dagestaniečius, kurie kariaudami Ukrainoje „oriai atstovavo respublikai“.

Dagestane sulaikyta 60 asmenų, dalyvavusių šturmuojant oro uostą

Policija sulaikė 60 iš 150 Machačkalos Uitašo oro uoste vykusių riaušių dalyvių, nustatyta ir jų tapatybė. Apie tai pranešė RBC, remdamasis Vidaus reikalų ministerijos Šiaurės Kaukazo federalinės apygardos departamento spaudos tarnyba.

„Dėl neteisėtų veiksmų nukentėjo 9 policijos pareigūnai, kurie patyrė įvairių kūno sužalojimų, du iš jų gydomi ligoninėje“, – patikslino departamentas. Anksčiau Dagestano sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie 20 nukentėjusiųjų.

RIA „Novosti“, remdamasi Dagestano gubernatoriaus Sergejaus Melikovo pranešimu, rašo, kad oro uosto veiklą planuojama visiškai atkurti per dvi ar tris dienas. Pasak įmonės „Rosaviacija“, Uitašo oro uostas bus laikinai uždarytas iki spalio 31 dienos, 2.59 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.