Šaltiniai atskleidė, kada įvyks J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas

Tikimasi, kad JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susitiks lapkričio 15 d. San Franciske, tai bus pirmasis per metus besivaržančių valstybių viršūnių susitikimas, trečiadienį pranešė informuoti šaltiniai.

Xi Jinpingas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 9:15 AM

Abi šalys oficialiai dar nepaskelbė susitikimo datos, bet susitarė, kad susitikimas būtų surengtas JAV rengiamo Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo viršūnių susitikimo kuluaruose, sakė JAV pareigūnas ir Vašingtone dirbantis diplomatas, abu norėję neskelbti jų pavardžių.

Šalių vyriausybės dar viešai nepatvirtino Xi Jinpingo ir J. Bideno susitikimo, tačiau leido suprasti, kad jo tikisi. Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre spalio 31 d. pareiškė, kad Vašingtonas tikisi dviejų prezidentų „konstruktyvaus pokalbio San Franciske“.

Šis aukščiausiojo lygio susitikimas bus pirmasis po išsamių abiejų lyderių derybų 2022 m. lapkritį Balyje Didžiojo dvidešimtuko šalių viršūnių susitikimo kuluaruose.

Tiek J. Bidenas, tiek Xi Jinpingas yra sakę, kad ieško būdų, kaip išvengti konflikto. Tačiau įtampa ne kartą atsinaujino, anksčiau šiais metais JAV apkaltino Kiniją pasiuntus stebėjimo balioną virš JAV teritorijos. Savo ruožtu Kiniją piktina JAV didinamas spaudimas, įskaitant ribojimus aukštųjų technologijų lustams, Vašingtonas baiminasi, kad Pekinas juos panaudos kariniams tikslams.

Ypač didelė įtampa tvyro dėl savarankiškai valdomo Taivano, kurį Pekinas baudžiasi atsiimti net ir jėga. Kinija rengia didelio masto karines pratybas, reaguodama į JAV Kongreso lyderių veiksmus palaikant Taivaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.