Buvęs NATO generalinis sekretorius: Ukrainą reikia priimti į bloką be okupuotų teritorijų

NATO turėtų priimti Ukrainą į savo gretas be Rusijos okupuotų teritorijų, bet ne tam, kad konfliktas būtų įšaldytas, o tam, kad Kremliui būtų parodyta, jog karas nesustabdys Ukrainos suartėjimo su Vakarais.

Andersas Foghas Rasmusenas.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Andersas Foghas Rasmusenas.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 9:36 PM

Tokią nuomonę išsakė buvęs aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmusenas, kurį cituoja britų laikraštis „The Guardian“.

A. F. Rasmussenas mano, kad tai padės Ukrainai užbaigti karą pergale be tiesioginio Vakarų įsikišimo.

Pasak „The Guardian“, Kyjivas labai nusivylė liepos mėnesį vykusiu NATO aukščiausiojo lygio susitikimu, kuriame, spaudžiamas JAV ir Vokietijos, Aljansas vengė paskelbti konkretų Ukrainos priėmimo į savo gretas terminą.

A. F. Rasmusseno nuomone, kitame NATO aukščiausiojo lygio susitikime 2024 metais Ukrainos narystės bloke klausimas neturėtų būti vėl atidedamas. „Atėjo laikas žengti kitą žingsnį ir pakviesti Ukrainą į NATO. Mums reikalinga nauja Europos saugumo architektūra su Ukraina NATO centre“, – sakė jis.

Kad Ukrainos įstojimas į NATO nesukeltų tiesioginio karo tarp bloko ir Rusijos, A. F. Rasmussenas siūlo į stojimo sutartį neįtraukti teritorijų, kurias dabar kontroliuoja Rusija. Jo nuomone, tai tik sustiprintų Ukrainą.

„Absoliutus 5 straipsnio garantijų patikimumas atgrasytų Rusiją nuo atakų prieš Ukrainos teritorijas NATO viduje ir taip išlaisvintų Ukrainos pajėgas eiti į fronto liniją. Rusijai turi būti perduota aiški žinia, kad į bet kokį NATO teritorijos pažeidimą bus atsakyta“, – sakė jis.

Pasak A. F. Rasmusseno, šio pasiūlymo įgyvendinimas šiek tiek panašus į neskraidymo zonos įvedimą – Rusija turės susilaikyti ne tik nuo lėktuvų skrydžių virš Ukrainos teritorijos, bet ir nuo raketų leidimo į Ukrainos miestus.

Kaip pavyzdį A. F. Rasmussenas pateikia Vakarų Vokietiją, kuri 1955 metais įstojo į NATO be Rytų Vokietijos teritorijų.

Apskritai buvęs NATO generalinis sekretorius mano, kad Ukraina vienaip ar kitaip turėtų prisijungti prie Aljanso. Pirmiausia dėl to, kad ZSU šiuo metu yra stipriausia kariuomenė Europoje, galinti sulaikyti Rusiją. Tačiau tuo priežasčių sąrašas nesibaigia.

„Turime suprasti, kad pilkosios zonos yra pavojingos. Neutralumas pagal seną taikos supratimą nebeegzistuoja. Pilkosios zonos tampa pagunda Putinui pulti“, – sakė A. F. Rasmussenas, buvęs NATO generaliniu sekretoriumi 2009–2014 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.