Graikija planuoja didinti turizmo mokesčius, kad galėtų atlyginti klimato kaitos sukeltą žalą

Graikijos vyriausybė planuoja įsteigti 600 mln. eurų vertės fondą su klimato kaita susijusiai žalai atlyginti – jis bus finansuojamas padidinus turizmo mokestį.

Mykonos sala, Graikija.<br> 123rd.com asociatyvi nuotr.
Mykonos sala, Graikija.<br> 123rd.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 3:14 PM

Graikijos ministras pirmininkas Kyriakosas Mitsotakis apie fondą pranešė trečiadienį per parlamento debatus dėl šios vasaros gaisrų ir potvynių padarytos žalos.

Turizmo mokestis, kaip praneša žiniasklaida, bus didinamas pakopomis. Už pigiausią nakvynę svečių namuose mokestis padidės nuo 0,50 iki 1,50 euro asmeniui už naktį, o penkių žvaigždučių viešbučiuose – nuo 4 iki 10 eurų už naktį.

K. Mitsotakis taip pat sakė, kad vyriausybė siekia skirti 3,3 mlrd. eurų atlyginti žalai, šią vasarą atsiradusiai dėl didelių potvynių centrinės Graikijos Tesalijos regione. Pinigai bus skirti iš Europos Sąjungos fondų ir dabartinio biudžeto.

Rugsėjo pradžioje smarkios liūtys užtvindė regioną, žuvo 17 žmonių, taip pat dešimtys tūkstančių gyvūnų, buvo sunaikinti namai, keliai, tiltai, dirbama žemė ir pasėliai.

Pasak K. Mitsotakio, klimato kaitos akivaizdoje yra trys prioritetai: „Kuo greitesnė mobilizacija gelbstint gyvybes per nelaimes, su kuriomis susidursime ateityje, finansinių išteklių suteikimas ir išsamus gynybos nuo klimato krizės planas“.

Šiais metais Graikija taip pat vėl susidūrė su didžiuliais miškų gaisrais.

Pasak valdžios institucijų, šiaurės rytų Graikijoje rugpjūčio pabaigoje kilę gaisrai buvo didžiausi ES nuo tada, kai pradėti kaupti duomenys.

Liepos mėnesį dėl gaisrų iš populiarios kurortinės Rodo salos per kelias valandas teko evakuoti apie 20 000 turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.