Baltarusiams nuo šiol reikia Minsko leidimo gyventi užsienyje

Baltarusijos piliečiai, norintys nuolat gyventi kitoje šalyje, turi pateikti prašymą migracijos tarnybai Minske, teigiama ketvirtadienį paskelbtame vyriausybės nutarime.

Baltarusiams nuo šiol reikia Minsko leidimo gyventi užsienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusiams nuo šiol reikia Minsko leidimo gyventi užsienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 4:50 PM

Tarnyba per 35 dienas priims sprendimą, remdamasi turima informacija apie asmens mokesčių skolas, privalomąją karinę tarnybą ir ankstesnius teistumus.

Anksčiau piliečiai turėjo tik informuoti Baltarusijos konsulatą kitoje šalyje apie gautą leidimą joje gyventi.

Autoritarinė valstybė didina spaudimą užsienyje gyvenantiems savo piliečiams. Neseniai jiems buvo pasakyta, kad jų pasai gali būti išduodami tik Baltarusijoje, o ne užsienyje. Tai reiškia, kad baltarusiai turės bent kartą per 10 metų grįžti į savo šalį ir gauti naujus dokumentus.

Manoma, kad į užsienį yra išvykę apie 1,5 mln. baltarusių. Kai kurie iš jų pabėgo nuo neteisėto prezidento Aliaksandro Lukašenkos represijų. Baltarusijoje gyvena kiek daugiau nei 9 mln. gyventojų.

Politinių pabėgėlių iš Baltarusijos Europoje gerokai padaugėjo, ypač po ginčytinų 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuose A. Lukašenka laikėsi įsikibęs valdžios ir įsakė policijai bei teisėsaugai žiauriai susidoroti su protestuotojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.