„TikTok“ žvaigždė, muzikantas ir televizijos laidų vedėjas: naują Argentinos lyderį lygina su D. Trumpu

Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei, kuris nebuvo laikomas favoritu Argentinos prezidento rinkimų antrajame ture, laimėjo surinkęs daugiau nei 56 procentus balsų.

Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kraštutinių dešiniųjų politikas 53-ejų Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 10:50 AM

J.Milei varžovas Argentinos ekonomikos ministras Sergio Massa pripažino konkurento pranašumą: „Akivaizdu, kad rezultatai nėra tokie, kokių tikėjomės. J.Milei palinkėjau sėkmės, nes jis yra prezidentas, kurį dauguma argentiniečių išrinko ateinantiems ketveriems metams.“

„TikTok“ žvaigždė, muzikantas, ekonomistas, televizijos laidų vedėjas su plaukų kupeta ant galvos ir vešliomis žandenomis dėl savo aštraus stiliaus ir prieštaringų pareiškimų lyginamas su Jungtinių Valstijų eksprezidentu Donaldu Trumpu ir buvusiu Brazilijos prezidentu Jairu Bolsonaro.

Pareiškimai – skambūs

Argentinos valiutą pesą J.Milei pavadino sergančiu, ragindamas jį pakeisti JAV doleriu, ir pažadėjo sudeginti Argentinos centrinį banką, kuris kursto infliaciją spausdindamas pinigus pernelyg didelėms vyriausybės išlaidoms finansuoti: „Jei centrinio banko problema nebus išspręsta, hiperinfliacijos šešėlis mus lydės visą laiką.“

Kalbėdamas apie galimybę vietoj peso naudoti JAV dolerį J.Milei pažymėjo: „Prioritetas yra uždaryti centrinį banką, o tada valiuta bus ta, kurią laisvai pasirinks argentiniečiai.“

Argentina pastaraisiais metais griežtai kontroliuoja peso kursą ir gyventojų prieigą prie dolerių – dėl šios priežasties suklestėjo Jungtinių Valstijų valiutos juodoji rinka.

Rinkimų kampanijos metu J.Milei siūlė surengti referendumą dėl abortų uždraudimo, pasisakė už leidimų nešiotis šaunamuosius ginklus supaprastinimą, pažadėjo nutraukti ryšius su pagrindinėmis Argentinos prekybos partnerėmis Kinija ir Brazilija: „Nes mes nesileidžiame į sandorius su komunistais.“ Jis taip pat neigė, kad klimato kaitą sukelia žmogaus veikla.

Prieš antrąjį turą sulaukęs centro dešinės opozicijos paramos J.Milei sušvelnino retoriką, kad pritrauktų nuosaikesnių rinkėjų.

Bet žmonės įsiminė, kaip rinkimų kampanijos pradžioje jis pasirodė scenoje nešinas užvestu grandininiu pjūklu, simbolizuodamas didžiulius pokyčius, kuriuos tapęs prezidentu planuoja įvykdyti ekonominių problemų patiriančioje valstybėje.

Tiesa, net agitacijos įkarštyje Buenos Airių gatvėse beveik nebuvo ženklų, kad J.Milei išvis egzistuoja. Sienas ir reklaminius stendus dengė besišypsančių kitų kandidatų plakatai, raginantys balsuoti už juos.

J.Milei agitacijai naudojo ne tik savo charizmą – padėjo ištisa armija nuomonės formuotojų, kurie už jį balsuoti ragino socialiniuose tinkluose, labiausiai „TikTok“.

Šalis pavargo nuo krizės

Tai, kad anksčiau J.Milei nebuvo matomas politinėje arenoje, iš dalies ir lėmė jo patrauklumą rinkėjų daugumai 46 milijonus gyventojų turinčioje Argentinoje.

Politikos apžvalgininkų teigimu, šalyje, kurioje metinė infliacija pasiekė 143 proc., o du iš penkių žmonių gyvena skurde, J.Milei pergalė įrodo, kad argentiniečiai pavargo nuo tradicinės politikos bei ekonominių kataklizmų ir yra pasirengę išmėginti ką nors naujo bandant pagerinti savo gyvenimą, net ir abejojant, ar apskritai įmanoma įgyvendinti tokius rinkimų pažadus.

Dabartinė didelė krizė – jau trečia per 40 metų, kai karinio režimo anksčiau valdytoje šalyje buvo atkurta demokratija.

Prieš tai hiperinfliacija lėmė prezidento Raulio Alfonsino valdymo pabaigą 1989 m., o socialinis sprogimas 2001 m. prisidėjo prie kito prezidento Fernando de la Rua žlugimo.

Išrinktasis prezidentas iš karto pareiškė, kad didžiulei infiacijai Argentinoje suvaldyti gali prireikti nuo 18 iki 24 mėnesių. Jis pažadėjo labai greitai pažaboti nevaldomas valstybės išlaidas ir padaryti galą šalies nuosmukiui.

J.Milei teigė: „Viskas, kas tik gali būti privataus sektoriaus rankose, bus privataus sektoriaus rankose, įskaitant valstybinę energetikos įmonę YPF ir valstybinę žiniasklaidą.“

Pasveikino ir D.Trumpas

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, kurį J.Milei rinkimų kampanijos metu pavadino piktybiniu komunistu, vienas pirmųjų palinkėjo naujajai valdžiai Buenos Airėse sėkmės: „Argentina – puiki šalis ir nusipelno mūsų pagarbos. Brazilija visuomet bus pasirengusi dirbti kartu su mūsų broliais argentiniečiais.“

Išrinktąjį Argentinos prezidentą pasveikino D.Trumpas: „Visas pasaulis stebėjo! Aš labai tavimi didžiuojuosi. Pakeisi savo šalį ir Argentiną vėl padarysi didingą.“ Šie žodžiai atspindi paties D.Trumpo politinį lozungą „Make America Great Again“ – „Padarykime Ameriką vėl didingą“.

Tuo metu Kolumbijos prezidentas kraštutinių kairiųjų pažiūrų Gustavo Petro pareiškė, kad rinkimų rezultatas liūdnas Lotynų Amerikai: „Neoliberalizmas nebeturi ką pasiūlyti visuomenei, negali išspręsti dabartinių žmonijos problemų.“

J.Milei nepasveikino ir dabartinis Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas, tiktai pareiškė, kad yra pasirengęs pradėti reikalų perdavimą naujajam lyderiui.

Naujasis prezidentas pareigas pradės eiti gruodžio 10 dieną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.