Kremlius: ketvirtadienį Irano prezidentas Rusijoje susitiks su V. Putinu

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi ketvirtadienį lankysis Rusijoje ir susitiks derybų su Vladimiru Putinu, pranešė Kremlius, abiem šalims, patiriančioms Vakarų sankcijas, stiprinant ekonominius ir karinius ryšius.

V. Putinas ir E. Raisi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir E. Raisi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-05 12:14

„Galiu patvirtinti. Rusijos ir Irano derybos vyks gruodžio 7 d.“, – antradienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie žiniasklaidos praneštą būsimą E. Raisi vizitą.

D. Peskovas taip pat sakė, kad trečiadienį Rusijos prezidentas V. Putinas lankysis Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), kad sustiprintų dvišalius ryšius ir aptartų energetikos ir regioninės politikos klausimus.

„Prezidentas V. Putinas rytoj vyks su darbo vizitu į JAE ir Saudo Arabiją“, – antradienį sakė D. Peskovas ir pridūrė, kad Rusijos vadovas aptars santykius, Izraelio ir „Hamas“ konfliktą bei tarptautinę politiką.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyksta Jungtinių Tautų klimato konferencija COP28, tačiau Kremlius nepatikslino, ar V. Putinas dalyvaus su ja susijusiuose renginiuose.

V. Putinas lankėsi Irane pernai liepą, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas spalį buvo nuvykęs į Teheraną derybų su regiono kolegomis. Vakarų šalys kaltina Teheraną remiant Rusijos puolimą Ukrainoje, tiekiant Maskvai didelius kiekius bepiločių orlaivių ir kitos ginkluotės.

Oficiali Irano naujienų agentūra „Irna“ pranešė, kad E. Raisi vyksta į Maskvą V. Putino kvietimu.

Nuo tada, kai pasiuntė kariuomenę į Ukrainą, V. Putinas nedažnai keliauja į užsienį, nes Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė tarptautinį Rusijos prezidento arešto orderį, jis kaltinamas karo nusikaltimu – neteisėtu ukrainiečių vaikų deportavimu.

V. Putinas jau praleido keletą susitikimų aukščiausiuoju lygiu, nedalyvavo rugpjūtį Pietų Afrikos Respublikoje vykusiame BRICS viršūnių susitikime, nevyko į G20 aukščiausiojo lygio susitikimą rugsėjį, nors lapkritį virtualiai dalyvavo kitame G20 susitikime.

Vykdydamos arešto orderį, TBT narės turėtų suimti Rusijos lyderį, jei jis atvyktų į kurią nors šių šalių. Nei JAE, nei Saudo Arabija nėra pasirašiusios TBT steigimo sutarties.

Spalį V. Putinas lankėsi Kinijoje, tai buvo pirmoji šiais metais jo kelionė už buvusios Sovietų Sąjungos ribų. Prieš tai, TBT jau išdavus arešto orderį, pirmosios kelionės į užsienį V. Putinas vyko į buvusią sovietinę Kirgiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: KAM komentarai apie bepiločių orlaivių ekosistemą Lietuvoje