Jemeno sukilėliai paleido raketą į krovininį laivą Raudonojoje jūroje

Irano remiami Jemeno hučių sukilėliai ketvirtadienį prisiėmė atsakomybę už išpuolį prieš krovininį laivą, plaukusį Raudonosios jūros sąsiauriu, per kurį driekiasi svarbus pasaulio laivybos kelias, tačiau vienas JAV pareigūnas nurodė, kad raketa į taikinį nepataikė.

Jemeno sukilėliai paleido raketą į krovininį laivą Raudonojoje jūroje.<br>Reuters/Scanpix/EPA-ELTA nuotr.
Jemeno sukilėliai paleido raketą į krovininį laivą Raudonojoje jūroje.<br>Reuters/Scanpix/EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 8:34 AM

Hučių sukilėliai pranešė, kad prieš krovininį laivą „Maersk Gibraltar“ buvo įvykdyta „drono ataka ir smūgis pasiekė tikslą“.

Hučių atstovas Yahya Saree pareiškė, kad raketa buvo paleista po to, kai laivo įgula „atsisakė atsiliepti į Jemeno laivyno tarnybų šaukinius“ ir kad šia ataka buvo siekiama atkeršyti už „Palestinos gyventojų priespaudą“.

Hučiai prisiima atsakomybę už beveik kiekvieną dieną svarbiame jūrų kelyje rengiamus išpuolius, kuriems naudojamos raketos ir bepiločiai orlaiviai, tokiu keldami grėsmę tarptautinei laivininkystei, kad darytų spaudimą Izraelio kare su „Hamas“. Sukilėliai prisiekė pulti kiekvieną sąsiauriu plaukiantį laivą, jei manys, kad jo kelionės tikslas yra Izraelis.

JAV pareigūnas pranešė, kad į laivą „Maersk Gibraltar“ paleista raketa „į laivą nepataikė“ ir nukrito į vandenį.

Pareigūnas prašė neatskleisti jo vardo ir pavardės, mat neturi įgaliojimų daryti viešus pareiškimus.

Vėliau ketvirtadienį JAV centrinė vadavietė (CENTCOM) pranešė, kad „iš hučių kontroliuojamos Jemeno teritorijos į tarptautinį laivininkystės kelią į šiaurę nuo Bab-el-Mandebo (Jemeną nuo Afrikos kyšulio skiriančio sąsiaurio prie Raudonosios jūros) buvo paleista“ balistinė raketa.

Po Honkongo vėliava plaukiančiame laive niekas nenukentėjo, jokia žala laivui nepadaryta, teigiama CENTCOM įraše socialiniame tinkle X.

„Nors šis incidentas su JAV pajėgomis nesusijęs, mes atidžiai stebime situaciją. Tokios atakos gelia grėsmę tarptautiniam jūrų saugumui“, – pridūrė ji.

Danijos laivininkystės milžinė „Maersk“ patvirtino, kad per incidentą su jos laivu, plaukusiu iš Salalos (Omanas) į Džedą (Saudo Arabija), niekas nenukentėjo.

„Pranešama, kad laivo įgula yra saugi“, – teigiama įmonės „Maersk“ pranešime, nurodant, kad bendrovė „vis dar stengiasi nustatyti incidento aplinkybes“.

„Maersk“ pranešė, kad „paskutiniai išpuoliai prieš prekybinius laivus... kelia labai didelį susirūpinimą.

Tokia situacija kelia grėsmę jūrininkų gyvybėms ir kenkia pasaulinei prekybai. Kadangi pasaulio laivininkystės pramonė pati jos išspręsti negali, prašome imtis politinių veiksmų kuo skubiau ją sušvelninti.“

Svarbus maršrutas

Žvalgybos duomenų firma „Ambrey“ pranešė, kad raketa į Maršalo saloms priklausantį laivą buvo paleista, šiam esant už 45 jūrmylių nuo Močos krantų, nurodydama, kad laivo įgula nenukentėjo.

„Bendrovės „Ambrey“ supratimu, patronuojančioji bendrovė bendradarbiavo su Izraelio transporto bendrove, tačiau šiuo metu nėra duomenų, kad šį konkretų laivą eksploatuotu kuri nors Izraelio firma“, – teigiama jos pranešime.

Hučiai yra paskelbę pulsiantys visus laivus, kurie palei Jemeno krantus plauks Izraelio link, kad ir kam jie priklausytų.

Ataka įvykdyta netoli Bab al-Mandabo – svarbaus maršruto, vedančio į Sueco kanalą ir Izraelio pietuose esantį Eilato uostą.

Portalo MarineTraffic.com duomenimis, „Maersk Gibraltar“ yra 340 metrų ilgio konteinerinis laivas, pastatytas 2016 m.

„Ambrey“ nurodo, kad kaip ir per keletą pirmiau įvykusių incidentų, hučiai ir šiam laivui nurodė prisišvartuoti Jemeno uoste, o jam nepaklusus paleido raketą.

Didžiąją dalį Jemeno valdantys tačiau tarptautinės bendruomenės pripažinimo neturintys hučiai priklauso vadinamajai „pasipriešinimo ašiai“, kurią remia Iranas ir kuri yra nukreipta prieš Izraelį.

Šeštadienį jie pareiškė „nepraleisiantys į sionistų šalį plaukiančių laivų“, jei į „Hamas“ valdomą Gazą nebus leista pristatyti humanitarinės pagalbos.

Nepriklausomai nuo to, po kokia vėliava jie plaukia ir kam jie priklauso ar kas juos eksploatuoja, į Izraelį plaukiantys laivai „taps teisėtu mūsų ginkluotųjų pajėgų taikiniu“, teigiama jų pranešime.

Šioje zonoje patruliuoja JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos karo laivai, keletas hučių paleistų raketų buvo numušta, dar joms nepasiekus taikinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.