Naujasis Argentinos prezidentas inicijuoja ekonomikos dereguliavimą

Naujasis Argentinos lyderis Javieras Milei trečiadienį pristatė daugybę priemonių, skirtų dereguliuoti sunkumų veikiamą šalies ekonomiką, prezidento dekretu eliminuojant ar pakeičiant daugiau nei 300 taisyklių, be kita ko, susijusių su nuoma ir darbo praktika.

Argentinos prezidentas Javieras Milei.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Argentinos prezidentas Javieras Milei.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 8:23 AM

„Tikslas yra pradėti skintis kelią ekonomikos atstatymo link... ir pradėti atšaukti daugybę taisyklių, kurios stabdė ekonomikos augimą“, – televizijos parodytoje kalboje iš prezidento rūmų pareiškė J. Milei.

Trečia pagal dydį Lotynų Amerikos ekonomika yra parklupdyta, ją jau kelis dešimtmečius veikiant skoloms ir netinkamam finansų valdymui. Metinė infliacija viršijo 160 proc. ribą, o 40 proc. argentiniečių gyvena skurde.

Praėjusį mėnesį išrinktas ir prieš 10 dienų pareigas pradėjęs eiti J. Milei žadėjo sutramdyti infliaciją, tačiau perspėjo, kad vienintelis sprendimas yra ekonominio „šoko“ terapija, o padėtis iš pradžių pablogės ir tik tada taps geresnė.

Tarp permainų, apie kurias buvo paskelbta trečiadienį, yra sprendimas eliminuoti nuomą reguliuojantį įstatymą, taip pat taisykles, užkertančias kelią valstybinių įmonių privatizavimui. Negana to, J. Milei taip pat paskelbė apie „darbo teisės modernizavimą, siekiant sudaryti sąlygas realių darbo vietų kūrimo procesui“ ir virtinę kitų dereguliavimo priemonių, paveikiančių turizmą, palydovinio interneto paslaugas, farmaciją, vyno gamybą ir užsienio prekybą.

Po kalbos į gatves netoli Kongreso išėjo tūkstančiai žmonių, norinčių išreikšti nepasitenkinimą.

Dekretas vidurnaktį buvo paskelbtas vyriausybės leidinyje. Dabar jį per 10 dienų turės įvertinti jungtinis įstatymų leidėjų iš abiejų parlamento rūmų komitetas.

Konstitucinės teisės ekspertas Emiliano Vitalianis naujienų agentūrai AFP sakė, kad dekretas gali būti atšauktas tik tokiu atveju, jei jį atmes tiek žemesnieji Deputatų Rūmai, tiek Senatas.

J. Milei kraštutinės dešinės partija „Libertad Avanza“ („Laisvės proveržis“) turi tik 40 iš 257 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose ir septynis senatorius iš 72. Tačiau J. Milei pozicija pagerėja, jei atsižvelgiama į centro dešinės koalicijos „Kartu už permainas“ narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.