Šalia Prahos universiteto – tragiškos šaudynės: žuvo mažiausiai 15 žmonių, dar 25 sužeisti Užpuolikas nušautas

Čekijos policija pranešė, kad per šaudymą netoli Prahos centre esančio universiteto žuvo ir buvo sužeisti žmonės. Remiantis naujausiais duomenimis, žuvo mažiausiai 15 žmonių, o 25 buvo sužeisti. Teigiama, kad incidentas įvyko prie Charleso universiteto Menų fakulteto, esančio Jano Palacho aikštėje. Šias žiaurias šaudynes įvykdė studentas.

 Praha<br>  Dpa-ELTA nuotr.
 Praha<br>  Dpa-ELTA nuotr.
 Praha<br>  Dpa-ELTA nuotr.
 Praha<br>  Dpa-ELTA nuotr.
 Praha<br>  Dpa-ELTA nuotr.
 Praha<br>  Dpa-ELTA nuotr.
 Praha<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Praha<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 5:14 PM, atnaujinta Dec 21, 2023, 8:12 PM

Užpuolikas buvo rastas universitete, sako policijos pareigūnas. Be to, priduria, kad šaulys, spėjama, buvo įkvėptas panašių užsienyje įvykusių žudynių. Masinės šaudynės nėra susijusios su tarptautiniu terorizmu, žurnalistams sakė Čekijos vidaus reikalų ministras Vitas Rakusanas.

Čekijos policija ketvirtadienį pranešė, kad per šaudynes universiteto pastate Prahos centre užpuolikas buvo nušautas.

„Šaulys buvo likviduotas!!!“ – policija pranešė socialiniame tinkle „X“. „Šiuo metu pastatas evakuojamas, įvykio vietoje yra keli žuvusieji ir dešimtys sužeistųjų“, – priduriama pranešime.

Čekijos žiniasklaida pranešė, kad šaudynės įvyko Karolio universiteto Menų fakultete, jo dėstytojams ir studentams buvo nurodyta užsirakinti patalpose, policijai atliekant savo darbą. Privati televizija „Nova TV“ pranešė apie sprogimą Prahos istoriniame centre esančiame pastate ir šaulį ant pastato stogo.

Per šaudynes universitete Prahos centre ketvirtadienį, naujais duomenimis, žuvo mažiausiai 15 žmonių ir dešimtys buvo sužeisti. Šaulys taip pat negyvas, pranešė gelbėjimo tarnybos atstovė, kuria remiasi naujienų agentūra ČTK.

Policija tinkle X paskelbė, kad šaulys „eliminuotas“. Yra apie 30 sužeistųjų, devynių jų sužalojimai sunkūs, sakoma toliau gelbėjimo tarnybos pranešime.

Policija vakare toliau dirbo visu pajėgumu. „Intervencija vietoje dar nebaigta. Šiuo metu neturime informacijos, kad šaulys būtų turėjęs ryšių su teroristine grupuote“, – tinkle X rašė Prahos policija.

Pasak Čekijos vidaus reikalų ministro Vito Rakusano, visuomenei pavojaus nebėra. Tai jis ketvirtadienio popietę pareiškė visuomeniniam transliuotojui ČT. Esą nėra duomenų apie antrą šaulį. Tačiau ministras paragino gyventojus vykdyti policijos nurodymus.

Šaudynės įvyko Karolio universiteto Filosofijos fakultete Jano Palacho aikštėje. Į įvykio vietą atskubėjo gausios policijos pajėgos, įskaitant specialiąsias pajėgas. Jano Palacho aikštė yra tik už kelių šimtų metrų nuo garsiojo Karolio tilto – Prahos simbolio.

Policija paragino žmones vengti teritorijos. Gyventojai esą turėtų likti namuose. Nuotraukose buvo matyti, kaip studentai pakeltomis rankomis išeina iš universiteto pastato.

Televizijos stoties „Nova“ teigimu, šaulys kurį laiką buvo ant fakulteto pastato stogo. Esą driokstelėjo ir sprogimas.

Anot pranešimų, spėjama, kad šaulys yra universiteto studentas, kuris prieš tai nužudė savo tėvą ir todėl buvo ieškomas. Tačiau oficialiai šaulio tapatybė dar nepatvirtinta. Tai gali būti kruviniausias išpuolis panaudojant šaunamąjį ginklą nuo 1993 m. nepriklausomos Čekijos Respublikos istorijoje.

Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Prezidento biuro duomenimis, jis nutraukia savo vizitą Prancūzijoje ir anksčiau laiko grįžta į Čekiją.

Karolio universitetas įsteigtas 1348 m. Tai vienas seniausių Europos universitetų. Jame studijuoja iš viso 49 500 žmonių.

.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.