Po teismo sprendimo – įtampa Izraelyje: B. Netanyahu nesutikus, gresia valstybės krizė

Izraelio aukščiausiasis teismas pirmadienį panaikino pagrindinį prieštaringai vertinamos teismų reformos elementą. Aštuoni teisėjai iš penkiolikos buvo už tai, kad liepą priimta įstatymo pataisa būtų paskelbta niekine, pranešė teismas.

Benyaminas Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Benyaminas Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2024, 10:06 PM

Ši pataisa atėmė iš teismo galimybę imtis veiksmų dėl vyriausybės, premjero ar atskirų ministrų sprendimų, kurie laikomi prieštaraujančiais Konstitucijai.

Teismo sprendime teigiama, kad įstatymo pakeitimas būtų „padaręs rimtą ir precedento neturinčią žalą pagrindiniams Izraelio, kaip demokratinės valstybės, principams“.

Jei premjero Benyamino Netanyahu vyriausybė nepripažins šio sprendimo, Izraeliui gresia valstybės krizė.

Vyriausybės nuo pat prisaikdinimo prieš metus forsuojama teismų reforma smarkiai suskaldė šalies visuomenę. Kelis mėnesis šimtai tūkstančių žmonių dalyvavo protestuose. Kritikai vyriausybės veiksmus vadino pavojumi Izraelio demokratijai. B. Netanyahu vyriausybė tuo tarpu argumentavo, kad teismas Izraelyje turi per daug galių. Esą norima tik grąžinti pusiausvyrą. Derybos dėl kompromiso baigėsi nesėkme.

Teismo sprendimas yra dar vienas smūgis B. Netanyahu. Apklausose po spalio 7 d. „Hamas“ surengtų žudynių jo populiarumas smarkiai krito.

Nėra aiškų, kaip vyriausybė reaguos į teismo sprendimą. Interviu JAV stočiai CNN rugsėjį premjeras nenorėjo aiškiai atsakyti į klausimą, ar gerbs teismo sprendimą, jei šis atmes įstatymo pataisą. B. Netanyahu tada sakė: „Manau, kad turėtume laikytis Aukščiausiojo teismo sprendimų, ir Aukščiausiasis teismas turėtų laikytis pagrindinių įstatymų, kuriuos priima parlamentas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.