Valstybinė žiniasklaida: Irane pakarti devyni už prekybą narkotikais nuteisti asmenys

Pagal mirties bausmių skaičių pirmaujančių pasaulio šalių sąraše esančiame Irane pastarosiomis dienomis pakarti devyni už prekybą narkotikais nuteisti asmenys, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 3:09 PM, atnaujinta Jan 2, 2024, 3:10 PM

Oficiali naujienų agentūra IRNA pranešė, kad trys iš jų buvo pakarti šiaurės vakarų Ardabilo provincijos kalėjime, jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl „heroino ir opiumo įsigijimo ir gabenimo“.

Likusiems šešiems mirties bausmė įvykdyta, pareiškus kaltinimus dėl prekybos „metamfetaminu, heroinu ir kanapėmis“, nurodoma pranešime.

Iranas yra netoli vieno iš pagrindinių Afganistaną ir Europą jungiančių neteisėtos prekybos opiumu kelių ir yra viena iš pagal buitinio opiatų vartojimo atvejų skaičių pasaulyje pirmaujančių šalių.

JT kovos su narkotikais ir nusikalstamumu biuro (UNODC) 2021 m. duomenimis, priklausomybę nuo narkotikų turi 2,8 milijono Irano gyventojų.

Irano valdžia dažnai organizuoja kovos su piktnaudžiavimu ir prekyba narkotikais kampanijas ir nuolat praneša apie konfiskuotus didelius iš kaimyninio Afganistano įvežtų opiatų kiekius.

Birželį organizacija „Amnesty International“ pranešė, kad per pirmuosius penkis 2023 m. mėnesius Irano vadžia mirties bausmę įvykdė mažiausiai 173 už su narkotikais susijusius nusikaltimus nuteistiems asmenims.

Šis skaičius sudaro beveik du trečdalius visų minėtuoju laikotarpiu Irane įvykdytų mirties bausmių skaičiaus, nurodė „Amnesty International“.

Iranas teigia, kad mirties bausmės vykdomos tik po to kruopštaus juridinio proceso ir kad jos yra būtinos užkirsti kelią prekybai narkotikais.

Organizacijos „Amnesty International“ teigimu, Irane per metus įvykdoma daugiau mirties bausmių nei kurioje kitoje šalyje, išskyrus Kiniją.

Norvegijoje veikianti Irano žmogaus teisų grupė lapkritį pranešė, kad 2023 m. mirties bausmė šioje islamo respublikoje įvykdyta daugiau nei 700 žmonių – tai didžiausias skaičius per aštuonerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.