Ataskaita: D. Trumpui būnant prezidentu, užsienio vyriausybės sumokėjo jo įmonėms milijonus dolerių

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo verslas gavo iš užsienio vyriausybių, įskaitant Kiniją, mažiausiai 7,8 mln. dolerių tuo metu, kai jis buvo Baltųjų rūmų šeimininkas, ketvirtadienį sakoma Kongreso pranešime.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-05 11:21, atnaujinta 2024-01-05 11:22

Pareigūnai iš Saudo Arabijos, Indijos, Turkijos ir Kongo Demokratinės Respublikos yra tarp maždaug 20 šalių atstovų, mokėjusių pinigus D. Trumpo viešbučiams ir nekilnojamojo turto įmonėms jo prezidentavimo metais, sakoma Atstovų Rūmų Priežiūros komiteto demokratų pranešime. Pasak autorių, Konstitucija draudžia tokias pajamas iš užsienio vyriausybių.

Ataskaitoje „Parduodami Baltieji rūmai“ sakoma, kad būdamas prezidentu D. Trumpas gavo daugiau nei 7,8 mln. dolerių mokėjimų iš užsienio valstybių ir jų lyderių, „įskaitant itin abejotinus pasaulio režimus“. Joje taip pat sakoma, jog „mes žinome tik apie kai kuriuos į buvusio prezidento D. Trumpo rankas perėjusius mokėjimus per dvejus jo prezidentavimo metus, gautus iš 20-ies iš daugiau nei 190 pasaulio valstybių per tik keturias iš daugiau nei 500 jo įmonių“.

Pekinas, įskaitant ICBC banką ir „Hainan Airlines“, išleido 5,5 mln. dolerių, o buvęs prezidentas D. Trumpas pažeidė Konstituciją, jam priklausančioms įmonėms priėmus šį atlygį be Kongreso sutikimo, sakoma ataskaitoje. Pasak autorių, visa suma gali būti didesnė nei 5,5 mln. JAV dolerių, nes šis skaičius grindžiamas tik ribota D. Trumpo buhalterių firmos „Mazars“ pateikta informacija ir pareiškimais Amerikos finansų reguliavimo institucijai SEC.

Pavyzdžiui, 2017 m. rugpjūčio 27 d. Kinijos ambasados delegacija išleido 19 391 JAV dolerių „Trump International“ viešbutyje Vašingtone. Saudo Arabija sumokėjo mažiausiai 615 422 JAV dolerius draudžiamo atlygio, taip pat ir už viešnagę „Trump International“ viešbutyje Vašingtone 2018 m. kovą. 2022 m. viešbutis buvo parduotas privačiai investuotojų grupei ir pervadintas į „Waldorf Astoria“.

Tapti respublikonų kandidatu į prezidentus siekiančiam D. Trumpui gresia keli teismai: Niujorke dėl sukčiavimo apgaulingai padidinus savo nekilnojamojo turto vertę, Vašingtone dėl sąmokslo panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus, Floridoje dėl kaltinimų netinkamu itin slaptų vyriausybės dokumentų tvarkymu, Džordžijoje siekiu pakeisti rinkimų rezultatus šioje pietinėje valstijoje po pralaimėjimo 2020 m. demokratui Joe Bidenui.

Per įprastą spaudos konferenciją apie ataskaitą paklaustas Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas atsakė neturįs jokios informacijos ir patarė „JAV politikams liautis kiekviename žingsnyje pulti Kiniją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.