JAV valstybės sekretorius lankosi Jordanijoje

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį lankosi Jordanijoje. Jo vizito tikslas – sumažinti įtampą regione, skelbia naujienų agentūra dpa.

A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-07 14:01, atnaujinta 2024-01-07 14:02

Jordanija yra svarbi partnerė padedanti išvengti konflikto išplitimo regione. Esame dėkingi už jų lyderystę palengvinant paramos siuntimą civiliams Gazoje“, – socialiniame tinkle „X“ rašė A. Blinkeno atstovas spaudai Matthew Milleris.

Po susitikimo su Jordanijos užsienio reikalų ministru Aymanu al Safadi ir karaliumi Abdullah II, JAV valstybės sekretorius keliaus į Katarą ir Dohoje susitiks su premjeru Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani ir emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thaniu.

Šeštadienį A. Blinkenas lankėsi Kretoje, Graikijoje, o iš ten atskrido į Jordaniją, kur pradėjo ketvirtąjį vizitų turą Artimuosiuose Rytuose per pastaruosius keturis mėnesius.

Jis taip pat lankysis Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Saudo Arabijoje, Izraelyje, Vakarų Krante ir Egipte. Anksčiau Stambule jis susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir užsienio reikalų ministru Hakamu Fidanu.

JAV valstybės sekretorius siekia aptarti konkrečius žingsnius, kaip regiono politikai galėtų pasinaudoti savo įtaka, kad išvengto Gazos karo eskalacijos. Vašingtonas taip pat nori užtikrinti, kad į Gazą patektų daugiau humanitarinės pagalbos, o „Hamas“ paleistų laikomus įkaitus.

JAV siekia išvengti konflikto išplitimo dažnėjant atakoms Libano ir Izraelio pasienyje bei išpuoliams prieš laivybą Raudonojoje jūroje.

2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ teroristai įsiveržė iš Gazos Ruožo į Izraelį ir nužudė daugiau nei 1 200 žmonių. Po to Izraelis pradėjo bombarduoti Gazos Ruožą ir surengė antžeminę operaciją. „Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad Gazos Ruože žuvo daugiau nei 22 000 žmonių, o apie 57 000 buvo sužalota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?