JAV vėl įtraukia hučių sukilėlius į teroristų sąrašą

JAV prezidento Joe Bideno vyriausybė Jemeno hučių sukilėlius vėl įtraukia į pasaulio teroristų sąrašą. Toks sprendimas priimtas dėl besitęsiančių Irano remiamos grupuotės atakų Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, trečiadienį pranešė Baltieji rūmai.

Baltieji rūmai.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Baltieji rūmai.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 7:18 PM

Grupuotės, kuri pastaruoju metu vis leido raketas ir į Pietų Izraelį, įtraukimas į sąrašą reiškia, kad jai bus įvestos sankcijos.

„Šios atakos yra aiškus terorizmo pavyzdys, tarptautinės teisės pažeidimas, didelė grėsmė žmonių gyvybėms ir pasaulio prekybai – ir jos kelia pavojų humanitarinės pagalbos tiekimui“, – Vašingtone argumentavo aukšta JAV vyriausybės atstovė.

JAV, klasifikuodamos terorizmą, daro skirtumą tarp vadinamųjų pasaulinių teroristų („Specially Designated Global Terrorists“, SDGT) ir užsienio teroristinių organizacijų („Foreign Terrorist Organizations“, FTO).

Prieš baigiantis buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo kadencijai, jo valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo inicijavo hučių įtraukimą į abi minėtas kategorijas. M. Pompeo įpėdinis, JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas, netrukus po to sprendimą atšaukė, kad supaprastintų humanitarinės pagalbos tiekimą į Jemeną. Labai skurdžioje šalyje nuo 2014 m. vyksta pilietinis karas. Didžioji dalis gyventojų gyvena hučių kontroliuojamose teritorijose. JT duomenimis, milijonai žmonių čia kenčia badą.

Pakartotinis hučių įtraukimas į teroristų sąrašą, Vašingtono duomenimis, įsigalios tik po 30 dienų. Per tą laiką JAV vyriausybė nori kartu su JT pagalbos organizacijomis ir kitais subjektais sukurti specialų humanitarinį reguliavimą, kad būtų sumažinti įvedamų sankcijų padariniai civiliams gyventojams. „Jemeno gyventojai neturi mokėti kainos už hučių veiksmus“, – pabrėžė JAV vyriausybės atstovė. Maisto produktų, medikamentų ir degalų tiekimas į Jemeno uostus būtų tęsiamas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.