Už Rusijos propagandisto V. Tatarskio susprogdinimą – negailestinga bausmė

Ketvirtadienį Rusijos teismas skyrė 27 metų įkalinimo bausmę moteriai, kaltinamai susprogdinus Ukrainai priešišką karinį tinklaraštininką. Pasak kaltintojų, tai buvo Kyjivo užsakyta įžūli žmogžudystė.

Darja Trepova.<br>EPA-ELTA nuotr.
Darja Trepova.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 3:00 PM, atnaujinta Jan 25, 2024, 3:10 PM

Sankt Peterburgo teismas pripažino Darją Trepovą kalta dėl terorizmo ir kitų kaltinimų 2023 m. balandžio mėnesį įvykdant išpuolį ir nuteisė ją beveik tris dešimtmečius kalėti, sakoma miesto teismo pranešime, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.

Vladlenas Tatarskis žuvo, kai sprogo nedidelė statulėlė, kurią jam įteikė D. Trepova. Rusija tvirtina, kad šiai atakai esą dirigavo Ukrainos slaptosios tarnybos. Pareigūnai įvardijo D. Trepovą kaltininke ir sulaikė ją praėjus mažiau nei 24 val. po sprogimo. Ji buvo apkaltinta terorizmu ir kitais nusikaltimais. Prokurorai sako, kad ji sąmoningai įteikė V. Tatarskiui, kurio tikrasis vardas yra Maksimas Fominas, objektą su sprogmenimis. 26-erių D. Trepova pripažino įteikusi D. Tatarskiui statulėlę, tačiau savo ruožtu nurodė maniusi, jog joje buvo įtaisyta ne bomba, o pasiklausymo įranga. Ji tikino, kad esą vykdė vieno vyro Ukrainoje nurodymus, o ją paskatino nepritarimas Rusijos karui prieš Ukrainą.

D. Tatarskis buvo įtakingas karo tinklaraštininkas – vienas ryškiausių tarp griežtosios linijos korespondentų, sulaukusių daugybės sekėjų, kai Rusija pradėjo invaziją. Turėdami šaltinių ginkluotosiose pajėgose, jie dažnai skelbia išskirtinę informaciją apie karą ir retkarčiais kritikuoja Rusijos karinę taktiką.

Per sprogimą Sankt Peterburgo kavinėje, kurioje 2023 m. balandžio 2 d. V. Tatarskis sakė kalbą, buvo sužeista daugiau kaip 30 žmonių. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po mirties apdovanojo V. Tatarskį aukščiausiu Ordinu už drąsą, „parodytą atliekant profesinę pareigą“.

Maskva kaltina Ukrainą Rusijoje surengus daugybę išpuolių ir žmogžudysčių ir kartais kaltę taip pat verčia Kyjivo Vakarų sąjungininkėms arba opozicijai. Šios atakos apima automobilio sprogdinimą, per kurį žuvo nacionalistė Darja Dugina, ir kitą sprogimą, nukreiptą į Kremliui ištikimą rašytoją Zacharą Prilepiną ir pražudžiusį jo padėjėją. Kyjivas savo kaltę neigia. Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas praėjusiais metais pareiškė, kad V. Tatarskio nužudymas yra vidinių kovų Rusijoje rezultatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.