JAV įvykdyta pirmoji egzekucija naudojant azoto dujas: papasakojo, kas darėsi nuteistajam

Pietinėje JAV Alabamos valstijoje nuteistam žudikui ketvirtadienį įvykdyta mirties bausmė, tuo tikslu šalyje pirmą kartą panaudojant azoto dujas – prieštaringai vertinamą ir žmogaus teisių gynėjų kritikuojamą būdą.

Kennethas Eugene‘as Smithas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kennethas Eugene‘as Smithas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-26 08:34, atnaujinta 2024-01-26 11:38

Valstijos generalinio prokuroro teigimu, Kennethas Eugene‘as Smithas buvo pripažintas mirusiu 20.25 val. (penktadienį 2.25 val. Grinvičo laiku).

„Teisingumas įvykdytas. Šiąnakt Kennethui Smithui buvo įvykdyta mirties bausmė už pasibaisėtiną aktą, kurį jis įvykdė prieš 35 metus“, – pranešė generalinis prokuroras Steve‘as Marshallas.

K. Smithas (58) už užsakomąją pastoriaus žmonos žmogžudystę buvo nuteistas 1988 m. ir mirtininkų kameroje praleido daugiau nei tris dešimtmečius.

Mirties bausmė azoto hipoksijos būdu jam įvykdyta Holmeno kalėjime Atmoro mieste (Alabama), jos metu per kaukę buvo pučiamos azoto dujos, kuriomis kvėpuodamas jis užduso.

Įvykdant egzekuciją dalyvavusių žiniasklaidos atstovų teigimu, jis „ėmė rangytis ir daužytis, tai tęsėsi maždaug dvi–keturias minutes, po to jis kokias penkias minutes sunkiai alsavo“, – pranešė vietos žinių kanalas „AL.com“.

Alabamos pataisų departamento komisaras Johnas Hammas žurnalistams pasakė, jog atrodė, kad K. Smithas „stengėsi kuo ilgiau sulaikyti kvapą“ ir kad jis „nevalingai judėjo“ bei žiopčiojo, ko ir galima buvo „tikėtis“.

„Al.com“ praneša, kad užuolaidos egzekuciją stebinčių žiniasklaidos atstovų kambaryje buvo pakeltos 19.53 val., o po 35 minučių buvo pranešta apie K. Smitho mirtį.

Mirties bausmių informacinio centro vykdomasis direktorius Robinas Maheris yra sakęs, kad Alabamoje „naudojamas neišmėgintas, nepatvirtintas egzekucijos būdas“.

Egzekucija tokiu būdu dar niekam nėra įvykdyta nei Jungtinėse Valstijose, nei, mūsų žiniomis, kurioje kitoje pasaulio šalyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. Maheris.

2022 m. lapkritį K. Smithui buvo jau mėginta įvykdyti mirties bausmę, tačiau nesėkmingai – kalėjimo darbuotojai nesugebėjo įstatyti lašelinės vamzdelių, kuriais būtų suleista mirtina injekcija.

Paskutiniai K. Smitho ketvirtadienį ištarti žodžiai buvo „Šiąnakt Alabama pasirūpino, kad žmonija žengtų žingsnį atgal“, pranešė vietinis naujienų kanalo „CBS“ filialas, kurio reporteris stebėjo egzekuciją.

„Iškeliauju su meile, ramybėje ir šviesoje... Myliu jus. Dėkoju, kad mane palaikėte. Myliu jus visus“, – sakė K. Smithas.

Paskutinį kartą egzekucija naudojant dujas JAV įvykdyta 1999 m., kai nuteistas žmogžudys buvo numarintas vandenilio cianido dujomis.

2023 m. mirties bausmė JAV įvykdyta 24 kartus, visų egzekucijų metu buvo naudojama mirtina injekcija.

Alabama yra viena iš trijų JAV valstijų, kuriose leidžiama egzekucijai naudoti azoto hipoksijos metodą – kitos dvi valstijos yra Oklahoma ir Misisipė.

„Kankinimas“

JT žmogaus teisių biuro Ženevoje atstovė Ravina Shamdasani praėjusią savaitę paragino Alabamą atsisakyti planų mirties bausmė K. Smithui įvykdyti naudojant, jos žodžiais sakant, „naują ir neišmėgintą“ būdą.

R. Shamdasani teigimu, jis „pagal tarptautinę žmogaus teisių teisę galėtų prilygti kankinimui arba kitokiai žiauraus, nežmoniško ar žeminančio elgesio arba bausmės formai“.

Nors Jungtinėse Valstijose azotas lig šiol nėra naudotas įvykdyti mirties bausmę žmonėms, juo kartais žudomi gyvuliai.

Tačiau R. Shamdasani atkreipė dėmesį, kad Amerikos veterinarijos asociacija rekomenduoja net dideliems tokiu būdu marinamiems gyvūnams pirma suduoti migdomųjų.

Alabamos egzekucijų uždusinimo naudojant azotą būdu protokole nėra numatyta, kad žmonės iki egzekucijos turėtų būti užmigdomi.

Gindama šį egzekucijos metodą, Alabamos valstija teigė, jog tai yra „turbūt humaniškiausias kada išrastas egzekucijos būdas“.

K. Smithas ir jo bendrininkas Johnas Parkeris buvo nuteisti už 1988 m. įvykdytą Elizabeth Sennett žmogžudystę, už kurią kiekvienam buvo sumokėta po 1 000 JAV dolerių. J. Parkeriui mirties bausmė suleidžiant mirtiną injekciją buvo įvykdyta 2010 m.

Savo žmonos žmogžudystę užsakęs Charlesas Sennettas nusižudė praėjus savaitei po jos mirties.

Ketvirtadienį po egzekucijos kalbėdamas su žurnalistais, Elizabeth Sennett sūnus Mike‘as Sennettas sakė, kad jo šeimai diena buvo „liūdna ir kartu maloni“, nes „niekas, kas čia šiandien įvyko, mamos nesugrąžins“.

„Nesiruošiame šokinėti, ūbauti ir šūkalioti iš laimės – nieko panašaus, mes ne tokie. Tačiau džiaugiamės, kad ši diena baigėsi“, – kalbėjo jis.

K. Smithas buvo prašęs JAV aukščiausiojo teismo atidėti bausmės įvykdymą, tačiau aukščiausiosios instancijos teismas jo prašymą atmetė.

Naujausiais bendrovės „Gallup Poll“ atliktos apklausos duomenimis, 53 procentai amerikiečių pritaria, kad žmogžudžiams būtų skiriama mirties bausmė – tai mažiausias rodiklis nuo 1972 m.

Mirties bausmė yra atšaukta 23 JAV valstijose, dar šešių valstijų – Arizonos, Kalifornijos, Ohajo, Oregono, Pensilvanijos ir Tenesio gubernatoriai yra laikinai sustabdę jos taikymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.