Prancūzijos prezidentas pasirašė imigracijos įstatymo pataisas

Šeštadienį Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono administracija paskelbė naujojo imigracijos įstatymo tekstą oficialiame leidinyje. Institucijos jau supažindintos su pirmosiomis jo taikymo nuostatomis, praneša AFP.

E.Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
E.Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2024, 3:34 PM

Įstatymas paskelbtas po to, kai šalies Konstitucinė Taryba nepritarė 35 iš 86 jo straipsnių, tarp kurių buvo pasiūlymai apriboti socialines pašalpas ir nustatyti imigracijos kvotas. Šių ginčytinų pokyčių reikalavo dešiniųjų pažiūrų politikai.

Šis įstatymas vertinamas kaip viena pagrindinių E. Macrono reformų jo antrosios prezidento kadencijos metu. Tačiau dalis jo partiečių dvejojo dėl griežtesnės įstatymo versijos – ketvirtadalis jo sąjungininkų parlamente balsavo prieš arba susilaikė.

Galutiniame įstatymo variante, kuriam pritarė Konstitucinė Taryba, buvo išlaikytos pagrindinės nuostatos, kurių siekė vyriausybė. Dauguma jų nukreipta į prasikaltusių užsieniečių deportaciją, o tai yra vienas iš vidaus reikalų ministro Gerardo Darmanino tikslų.

Įstatyme liko ir pataisa dėl neteisėtų darbuotojų įteisinimo srityse susiduriančiose su darbuotojų trūkumu.

Po Konstitucinės Tarybos sprendimo, E. Macronas paragino vidaus reikalų ministrą „daryti viską, ką gali, kad kuo greičiau įgyvendintų imigracijos įstatymą“.

G. Darmaninas, anksčiau teigė, kad kai kurios priemonės akivaizdžiai prieštaravo konstitucijai, bet vėliau sakė, kad Konstitucinės Tarybos sprendimas reiškė vyriausybės pergalę.

Vis dėlto sprendimas susilaukė ir kritikos. „Nacionalinio susivienijimo“ (RN) pirmininkas Jordanas Bardella socialiniame tinkle „X“ pareiškė, kad tai buvo „prezidento remiamų teisėjų perversmas“. Jis mano, kad tik referendumas dėl imigracijos gali išspręsti situaciją.

Tuo metu Respublikonų partijos (LR) pirmininkas Ericas Ciotti apkaltino Tarybą susimokius su E. Macronu „prieš Prancūzijos žmonių valią, kurie nori apriboti imigraciją“.

Taryba atmetė tik tris straipsnius dėl jų turinio, o kitiems nepritarė nutarusi, kad jie nepatenka į šio įstatymo taikymo sritį. Todėl parlamentas vėliau galės vėl balsuoti dėl neįtikusių nuostatų priimdamas kitus teisės aktus.

Respublikonų frakcijos Senate pirmininkas Gerardas Larcheris paragino prezidento administraciją pateikti tokį įstatymo projektą, kuris atitiktų susitarimą pasiektą su dešiniųjų pažiūrų partijomis. Tačiau vidaus reikalų ministras G. Darmaninas pareiškė, kad naujas įstatymo projektas nebus registruojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.