Vengrija teigia, kad ratifikuos Švedijos narystę NATO tik tuomet, kai švedų premjeras apsilankys Budapešte

Vengrijos valdančioji koalicija ratifikuos Švedijos narystę NATO tik tada, kai švedų premjeras Ulfas Kristerssonas atvyks į Budapeštą ir susitiks su kolega Viktoru Orbanu. Tai vengrų stočiai ATV pareiškė V. Orbano valdančiosios populistinės partijos „Fidesz“ parlamentinė frakcija. Valdančiajai koalicijai dar priklauso krikščionys demokratai (KNDP).

V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 8:13 PM

Vengrija yra vienintelė iš 31 NATO šalies, dar neratifikavusi Švedijos paraiškos prisijungti prie Aljanso. Vengrija delsia tai daryti, nes šalies vyriausybė jaučiasi „įžeista“ Švedijos kritikos dėl teisinės valstybės situacijos.

U. Kristerssonas ir V. Orbanas trumpam buvo susitikę ketvirtadienį ES viršūnių susitikimo Briuselyje kuluaruose. U. Kristerssonas vėliau spaudos konferencijoje švedų reporteriams teigė, kad „pokalbis su Viktoru Orbanu buvo geras“. Kada planuojami išsamesni pokalbiai Vengrijoje, jis nepasakė, tačiau davė suprasti, jog norėtų vykti į Budapeštą tik tada, kai Vengrija jau bus ratifikavusi Švedijos paraišką ir šalis turės visus narystei NATO būtinus ratifikavimus.

Vengrijos opozicija paprašė sušaukti specialų parlamento posėdį dėl Švedijos narystės ratifikavimo. Jis paskirtas vasario 5 d. Tačiau „Fidesz“ ir KDNP pareiškė, kad jų parlamentarai posėdyje nedalyvaus. „Fidesz“ priklausantis parlamento pirmininkas Laszlo Köveris turėjo paskirti posėdį, nes tam pakanka opozicijos balsų. Tačiau darbotvarkės turiniui opozicija įtakos neturi, nes jai nustatyti reikalingi ir valdančiųjų balsai. Iš tikrųjų Vengrijos parlamento sesija turi prasidėti vasario 26 d.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija kartu su Suomija 2022 m. gegužę pasiprašė būti priimamos į NATO. Suomija 31–ąja Aljanso nare tapo praėjusių metų balandžio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.