Frankfurtas nugalėjo Vilnių ir kitus miestus varžybose dėl naujos ES institucijos buveinės

Naujoji ES kovos su pinigų plovimu agentūra (AMLA) įsikurs Frankfurte, ketvirtadienį Briuselyje susitarė ES valstybių narių ir Europos Parlamento atstovai.

Frankfurtas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Frankfurtas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-23 07:21

Frankfurtas nugalėjo aštuonis varžovus – Paryžių, Briuselį, Madridą, Dubliną, Rygą, Vilnių, Vieną ir Romą – dėl naujosios ES agentūros buveinės.

Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris labai stengėsi, kad agentūra įsikurtų Frankfurte. Sausio mėnesį per viešą svarstymą parlamento posėdyje jis sakė, kad Frankfurte agentūra turės viską, ko reikia, kad galėtų veikti nuo pat pirmos dienos.

Europos Komisija pirmą kartą pasiūlė įsteigti agentūrą dar 2021 metais, siekiant kovoti su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu Europos Sąjungoje.

Agentūra koordinuos ir rems nacionalinių agentūrų darbą, o pagrindinis naujosios institucijos tikslas – skatinti tarpvalstybinį bendradarbiavimą.

Agentūra turės valdybą, į kurią įeis kiekvienos ES valstybės narės finansų institucijų pareigūnai, taip pat vykdomąją valdybą, kurią sudarys AMLA pirmininkas ir penki nepriklausomi nuolatiniai nariai.

AMLA prižiūrės bankus ir kitas finansų institucijas, įskaitant kriptovaliutų bendroves. Ji turės įgaliojimus užtikrinti, kad būtų vykdomos ES sankcijos.

Frankfurto meras Mike‘as Josefas palankiai įvertino ES sprendimą naująją kovos su pinigų plovimu instituciją įkurdinti Frankfurte. Pasak jo, miestas siūlo „idealias sąlygas“ kultūros ir infrastruktūros požiūriu.

Be to, mieste jau yra įsikūrusios svarbios finansų priežiūros institucijos, pridūrė jis. Todėl šis sprendimas buvo „teisingas ir nuoseklus“.

Frankfurto miesto atstovai teigė, kad įsteigus naująją agentūrą bus sukurta mažiausiai 400 naujų darbo vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.