Protestams tęsiantis, Pietų Korėja ragina gydytojus grįžti į darbą

Protestams dėl medicinos reformų įžengus į antrą savaitę, Pietų Korėja pirmadienį paragino gydytojus stažuotojus grįžti į darbą ir perspėjo, kad jei jie negrįš į ligonines per artimiausias tris dienas, jiems gali grėsti baudžiamasis persekiojimas.

Protestai Pietų Korėjoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Protestai Pietų Korėjoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 10:18 AM, atnaujinta Feb 26, 2024, 10:19 AM

Oficialūs duomenys rodo, kad, vykstant stiprėjančioms akcijoms prieš vyriausybės planus smarkiai padidinti priėmimą į medicinos mokyklas, kurių imamasi fiksuojant gydytojų trūkumą ir spartų visuomenės senėjimą, atsistatydino daugiau kaip 10 000 gydytojų stažuotojų, arba 80,5 proc. stažuotojų darbo jėgos. Dėl protestų buvo atšauktos arba atidėtos vėžio pacientų ir cezario pjūvio operacijos.

Pietų Korėjoje gydytojai laikomi būtinaisiais darbuotojais ir įstatymai riboja jų galimybes streikuoti. Vyriausybė ne kartą teigė, kad masinis atsistatydinimas yra neteisėtas.

Pirmadienio duomenimis, į darbą neatėjo 9 006 gydytojai stažuotojai. Vyriausybė perspėjo, kad greitai bus „neišvengiami“ teisiniai veiksmai prieš streikuojančius asmenis.

„Prašome grįžti į savo darbovietes iki šio mėnesio pabaigos, vasario 29 d.“, – spaudos konferencijoje sakė antrasis sveikatos apsaugos viceministras Park Min-soo.

Jis perspėjo, kad į darbą negrįšiantiems asmenims išduotų medicinos licencijų galiojimas bus sustabdytas mažiausiai trims mėnesiams. Park Min-soo pažymėjo, kad ši priemonė gali paveikti jaunesniųjų gydytojų karjeros perspektyvas, įskaitant galimą įsidarbinimą užsienyje.

Vietos žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad prie protestų jungiasi dar daugiau gydytojų.

Seulas tvirtina, kad Pietų Korėjoje fiksuojamas vienas mažiausių gydytojų ir gyventojų santykių tarp išsivysčiusių šalių. Vyriausybė nori, kad nuo kitų metų medicinos mokyklos kasmet papildomai priimtų 2 000 studentų.

Gydytojai prieštarauja šiems vyriausybės planams ir savo ruožtu tikina, kad dėl to nukentėtų paslaugų kokybė. Reformos šalininkai sako, kad gydytojai labiausiai nerimauja dėl to, jog permainos gali sumažinti jų atlyginimus ir socialinį prestižą.

Jaunesnieji gydytojai tvirtina, kad reformos yra paskutinis lašas jų profesijos atstovams, kurie jau ir taip dirba sunkiomis sąlygomis. Jie taip pat argumentuoja, kad pernelyg didelis kliovimasis stažuotojais dabartinėje sveikatos sistemoje nėra pagrįstas ar sąžiningas.

Tačiau apklausos rodo, kad iki 75 proc. Pietų Korėjos visuomenės palaiko galimybę padidinti priėmimą į medicinos mokyklas, nes atokiose vietovėse gyvenantiems žmonėms sunku gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.