Vengrijos parlamentas balsavo už naująjį prezidentą T. Sulyoką

Vengrijos parlamentas pirmadienį prezidentu išrinko politikos naujoką, atsistatydinus jo pirmtakei, kuri sukėlė pasipiktinimą suteikdama malonę vyrui, nuteistam už vaikų išnaudojimą.

Vengrijos parlamentas balsavo už naująjį prezidentą T. Sulyoką<br>EPA-ELTA nuotr.
Vengrijos parlamentas balsavo už naująjį prezidentą T. Sulyoką<br>EPA-ELTA nuotr.
Vengrija.<br>Pixabay nuotr.
Vengrija.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 8:31 PM, atnaujinta Feb 26, 2024, 9:41 PM

Šis įvykis tapo didžiausia politine krize, su kuria susidūrė nacionalistų ministras pirmininkas Viktoras Orbanas nuo 2010 metų, kai sugrįžo į valdžią.

V. Orbano sąjungininkė Katalin Novak anksčiau šį mėnesį atsistatydino iš prezidento pareigų, kai paaiškėjo, kad ji suteikė malonę nuteistam vaikų seksualinio išnaudotojo bendrininkui.

Praėjusią savaitę valdančioji partija „Fidesz“ nominavo 67 metų Konstitucinio Teismo vadovą Tamasą Sulyoką vietoj K. Novak, pirmosios Vengrijos prezidentės moters.

Pirmadienį parlamentas, kuriame „Fidesz“ valdančioji koalicija su Krikščionių demokratų partija KDNP turi dviejų trečdalių daugumą, pritarė T. Sulyoko paskyrimui, o po to šis davė priesaiką. Prezidentu jis taps kovo 5 dieną.

Plačiajai visuomenei mažai žinomas T. Sulyokas 2014 metais tapo Konstitucinio Teismo teisėju, o po dvejų metų – KT pirmininku.

Opozicija kritikavo politinės patirties neturinčio T. Sulyoko nominaciją. Sekmadienį keturių opozicinių partijų surengtame proteste, kuriame buvo raginama surengti tiesioginius prezidento rinkimus, dalyvavo apie 3 000 žmonių.

Šis postas iš esmės yra reprezentacinis.

„Nuobodesnis prezidentavimas“

K. Novak skandalas kilo šio mėnesio pradžioje, kai naujienų svetainė „444“ atskleidė, kad ji pernai, popiežiaus Pranciškaus vizito išvakarėse, suteikė malonę buvusiam vaikų globos namų direktoriaus pavaduotojui.

Šis vyras 2022 metais buvo nuteistas trejiems metams ir keturiems mėnesiams kalėjimo už tai, kad dangstė savo viršininką, kuris ten seksualiai išnaudojo vaikus ir paauglius.

Dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš malonės suteikimą šalyje, kurios vyriausybė ilgą laiką vykdė pažadų apsaugoti vaikus kampaniją.

V. Orbanas V. Novak atsistatydinimą prilygino „košmarui“, tačiau pabrėžė, kad tai buvo teisingas sprendimas.

Pirmadienį pradėdamas parlamento posėdį, jis apibūdino T. Sulyoką kaip žmogų, turintį „didžiulę patirtį, autoritetingas žinias ir neginčijamą autoritetą“. „Manau, kad Vengrijai dabar reikia tokio prezidento“, – sakė jis.

Vadovaujant T. Sulyokui, Konstitucinis Teismas priėmė keletą prieštaringai vertinamų sprendimų, be kita ko, ir dėl mokytojų teisės streikuoti.

Siekdamas nuraminti pyktį dėl malonės suteikimo skandalo, V. Orbanas pažadėjo sugriežtinti galiojančius įstatymus, kad nuteistiems vaikų skriaudėjams malonė nebūtų suteikiama.

Jis taip pat nori tikrinti su vaikais dirbančius asmenis, kad įsitikintų, jog šie išlaikė „deramą tinkamumo testą“, apimantį „gyvenimo būdą, seksualinius nukrypimus ir psichologinį tinkamumą“.

Tyrimų instituto „Iranytu Intezet“ politikos analitikas Szabolcsas Pekas sakė, kad sprendimas paskirti T. Sulyoką, kuris nėra partijos narys ir apibūdinamas kaip „santūrus žmogus“, reiškia, kad V. Orbanas žaidžia saugų žaidimą.

„Iš Tamaso Suljoko negalime tikėtis tokios po pasaulį keliaujančios, „įtakingos“ politikos, kokiai atstovavo Katalin Novak, nes jo profesinis pasirengimas ir asmenybė garantuoja nuobodesnį, galima sakyti, nuobodų prezidentavimą, o „Fidesz“ to ir reikia“, – sakė jis AFP.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.