Prorusiški Moldovos separatistai renkasi prieš V. Putino kalbą įstatymų leidėjams

Trečiadienį prorusiški Moldovos Padniestrės regiono separatistai rengia retą susitikimą, tai kelia nuogąstavimų, kad ši teritorija gali atverti naują židinį Maskvos kare su kaimynine Ukraina.

Moldova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moldova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 9:50 AM

Nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo siaurą žemės ruožą de facto kontroliuoja prorusiškos jėgos, bet tarptautiniu mastu regionas pripažįstamas Moldovos teritorija.

Trečiadienį Padniestrėje rengiamas visų lygių deputatų suvažiavimas, tik septintas toks per visą istoriją, stiprėjant ginčui su Moldovos vyriausybe dėl muitų. Pastarąjį kartą toks susitikimas buvo surengtas 2006 m., kai deputatai paskelbė referendumą dėl integracijos su Rusija. Dauguma balsavo už prisijungimą prie Rusijos. Proeuropietiška Moldovos vyriausybė ir Vakarų šalys nerimauja, kad Rusijai puolant kaimynę Ukrainą separatistinio regiono įstatymų leidėjai gali pasinaudoti proga tai pakartoti.

Regiono pareigūnai aiškiai nepasakė, koks yra šio susitikimo tikslas. Separatistų Aukščiausioji Taryba pareiškė, kad deputatai aptars Padniestrės „politinę, socialinę ir ekonominę padėtį“, Moldovai, pasak jos, didinant „spaudimą“.

Vietos opozicijos politikas Genadijus Čiorba sakė, kad „greičiausiai“ deputatai prašys prisijungti prie Rusijos, kai kitą dieną prezidentas Vladimiras Putinas sakys metinę kalbą Rusijos įstatymų leidėjams.

Maskvai pradėjus plataus masto puolimą prieš Ukrainą, Moldova nerimauja, kad Kremlius gali pasinaudoti Padniestre ir atidaryti naują frontą pietvakariuose, Odesos kryptimi.

2022 m. mažytį regioną supurtė nepaaiškinti sprogimai. Kai kurie kariniai analitikai mano, jog tai galėjo būti prorusiškų elementų mėginimas įtraukti regioną į karą. Praėjusią savaitę Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Ukraina planavo ginkluotą įsiveržimą į atsiskyrusią teritoriją, bet jokių įrodymų nepateikė. 2023 m. kovą prorusiška Padniestrės vadovybė apkaltino Kyjivą pasikėsinimu į jos lyderį, Ukraina tai neigė.

Kremlius turi apie 1500 nuolat regione dislokuotų karių, vykdančių vadinamąją „taikos palaikymo“ misiją.

Teritorija, kurioje vyrauja rusakalbiai, įsispraudusi tarp Dnistro upės ir Ukrainos, Sovietų Sąjungai subyrėjus vienašališkai atsiskyrė nuo Moldovos. 1992 m. separatistai kariavo su Moldovos provakarietiška vyriausybe, žuvo šimtai žmonių, separatistams padėjo įsikišusi Rusijos kariuomenė.

Rusija vis dar remia Padniestrės ekonomiką, nemokamai tiekia dujas, tačiau karui Ukrainoje prasidėjus regionas tapo dar labiau izoliuotas nuo Maskvos.

Padniestrėje vis dar naudojama kirilicos abėcėlė, cirkuliuoja Padniestrės rubliai, išduodami Padniestrės pasai, yra saugumo pajėgos. Tačiau dauguma iš 465 tūkst. regiono gyventojų turi dvigubą ar trigubą Moldovos, Rusijos ar Ukrainos pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.