Ispanijos teismas pradėjo tyrimą dėl „terorizmo“ prieš Katalonijos separatistų lyderį C. Puigdemont‘ą

Ispanijos Aukščiausiasis teismas pradėjo tyrimą dėl „terorizmo“ prieš Katalonijos nepriklausomybės judėjimo lyderį Carlesą Puigdemont‘ą. Tyrimas susijęs su protestais po 2017 m. žlugusio nepriklausomybės referendumo, ketvirtadienį pareiškė teismas. Esą nuspręsta vykdyti tyrimą prieš C. Puigdemont‘ą „dėl teroristinių veikų“, susijusių su grupuotės „Demokratinis cunamis“ akcijomis.

Ispanijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Ispanijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 9:09 PM

„Demokratinis cunamis“ yra Katalonijos aktyvistų grupė, kuri po virtinės nepriklausomybės šalininkų įkalinimo praėjus dvejiems metams nuo referendumo kvietė žmones į protestus. 2019 m. spalį tūkstančiai aktyvistų kelias valandas blokavo Barselonos oro uosto prieigas – dėl to teko atšaukti per 100 skrydžių, kilo smurtiniai susirėmimai su policija.

Pasak teismo, grupuotės rengtos akcijos buvo „gatvės terorizmas“, o jų tikslas – „pakenkti viešajai tvarkai“ ir sukelti „baimės jausmą“ gyventojams. Esą yra įrodymų, kad C. Puigdemont‘as dalyvavo tirtuose incidentuose.

Buvęs Katalonijos regiono vadovas C. Puigdemont‘as buvo teismo uždrausto referendumo dėl Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos lyderis. Centrinei vyriausybei Madride jį nušalinus nuo valdžios, jis 2017 m. pasitraukė į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo Ispanijoje.

Šiuo metu socialdemokrato Pedro Sanchezo vyriausybė derasi dėl ginčytino įstatymo, kuris numato amnestiją Katalonijos nepriklausomybės šalininkams. Jis ypač būtų naudingas aktyvistams, kurie po žlugusio Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos 2017 m. buvo persekiojami teisėsaugos, įskaitant C. Puigdemont‘ą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.