Kinijoje prasideda du dideli politiniai susirinkimai: gatvėse pilna ginkluotos policijos

Pekine pirmadienį prasideda kasmetinė Kinijos politinė konklava, o šalies pareigūnai, pristatydami ateinančių metų planus, teigia, kad „didelį susirūpinimą“ kelia silpstanti ekonomika ir jaunimo nedarbas.

Kinija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-04 09:31, atnaujinta 2024-03-04 09:33

Pekino gatvėse pilna ginkluotos policijos ir viešojo saugumo darbuotojų, o tūkstančiai delegatų atvyksta į kasmetinį „Dviejų sesijų“ susirinkimų atidarymą.

Pirmadienį 15.00 val. (7.00 val. Grinvičo laiku) prasideda Kinijos liaudies politinės konsultacinės konferencijos (CPPCC) ceremonija. Joje dalyvaus prezidentas Xi Jinpingas ir kiti aukščiausi partijos vadovai. Konferencija tęsis iki kovo 10 dienos.

Sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje CPPCC atstovas spaudai Liu Jieyi sakė, kad „ekonominiai klausimai kelia didelį susirūpinimą“ daugiau nei dviem tūkstančiams organo narių.

Taip pat ir „jaunų žmonių, ypač ką tik baigusių studijas, užimtumas“, sakė jis, nes jaunimo nedarbas 2023 m. pabaigoje, statistikos biurui pakoregavus skaičiavimo metodus, oficialiai siekė apie 15 proc.

Pirmadienį prasidedantis CPPCC posėdis yra gana nedidelės svarbos, palyginti su beveik tuo pat metu vyksiančiu šalies įstatymų leidžiamosios valdžios, Nacionalinio liaudies kongreso (NPC), susirinkimu.

NPC prasideda antradienį ir tęsis iki kovo 11 d., pirmadienį spaudos konferencijoje sakė atstovas Lou Qinjianas.

Nesitikima, kad posėdžiuose bus paskelbtos didelės apimties finansinės pagalbos priemonės, kurios, ekspertų teigimu, reikalingos skatinti Kinijos ekonomikai – jos augimas praėjusiais metais buvo vienas mažiausių per pastaruosius dešimtmečius.

Dėmesys ekonomikai

Tačiau Lou pirmadienį buvo nusiteikęs optimistiškai, sakydamas, kad Pekino vadovai „tvirtai tiki“, jog ekonomika atsigaus.

Kinija turi daugiau palankių sąlygų nei iššūkių ekonomikos vystymuisi, – tvirtino jis. – Pagrindinė ekonomikos atsigavimo ir ilgalaikio augimo tendencija nesikeičia“.

Tačiau jis pridūrė, kad premjeras Li Qiangas NPC pabaigoje spaudos konferencijos nerengs, taip pažeisdamas dešimtmečius gyvuojančią tradiciją.

Praėjusiais metais Li pasinaudojo šia konferencija, kad įspėtų, jog Pekino kuklūs augimo tikslai bus „nelengva užduotis“.

Kinija taip pat ketina dvigubai daugiau dėmesio skirti nacionaliniam saugumui – analitikai tikisi, kad ji padidins savo karinį biudžetą, kuris yra antras pasaulyje po JAV.

Praėjusiais metais Pekinas peržiūrėjo įstatymą, kuriuo smarkiai išplėtė šnipinėjimo sąvoką, ir surengė reidus keliose garsiose konsultavimo, tyrimų ir patikros įmonėse.

Be to, artėjant susirinkimui, institucijos aukščiausiasis organas patvirtino plačią ir neaiškiai suformuluotą šalies valstybės paslapčių įstatymo pataisą.

Tačiau realiai NPC turi mažai galios. Visi svarbiausi jo sprendimai jau priimti prieš kelias savaites uždaruose Komunistų partijos posėdžiuose, toli nuo tarptautinės žiniasklaidos kamerų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.