Oficialu: Švedija tapo NATO nare

JAV vyriausybė pranešė, kad Švedija oficialiai įstojo į NATO ir tapo 32-ąja karinio Aljanso nare.

 Švedijos kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Švedijos kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 5:28 PM, atnaujinta Mar 7, 2024, 5:50 PM

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas Vašingtone įteikė JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui ratifikavimo dokumentus. Dėl jų vyko atkakli kova, kol buvo gautas visų NATO narių pritarimas.

Rusijos invazija 2022 m. vasario mėnesį paskatino Švediją ir kaimyninę Suomiją pateikti paraiškas įstoti į Aljansą, nutraukus ilgai trukusią abiejų šalių neprisijungimo prie karinių blokų politiką. Suomija tapo Aljanso nare 2023 m. balandį.

Ketvirtadienį, likus kelioms valandoms iki iškilmingos ceremonijos, U. Kristerssonas socialiniame tinkle X parašė, kad NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas jam pranešė, jog „visos NATO valstybės narės priėmė mūsų stojimo protokolą, ir pakvietė Švediją prisijungti prie Šiaurės Atlanto sutarties“.

Oficialiame JAV valstybės departamento pranešime sakoma, kad ketvirtadienį įsigaliojo „Šiaurės Atlanto sutarties protokolas dėl Švedijos Karalystės prisijungimo“. Švedijos įstojimas reiškia, kad visos NATO sąjungininkės, įskaitant JAV, yra įsipareigojusios ginti šalį, jei ji būtų užpulta, tą patį turi daryti ir Švedija, atsinešanti į Aljansą nemenką gynybos pramonę, jau aprūpinančią kelias NATO valstybes.

Pirmadienį prie NATO būstinės Briuselyje bus iškelta mėlynos ir aukso geltonos spalvos Švedijos vėliava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.