Rusijoje – komunistų partijos prašymas: ragina ištirti J. Stalino mirtį

Rusijos komunistų partija paragino ištirti galimą Vakarų šnipų dalyvavimą Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino mirtyje ir pareiškė, kad jis galėjo būti nunuodytas, rašo „Politico“.

 J. Stalinas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Stalinas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 6:43 AM

„Partija kreipėsi į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą ir FSB su prašymu patikrinti galimą Vakarų žvalgybos tarnybų dalyvavimą Josifo Visarionovičiaus Stalino mirtyje“, – antradienį pareiškė Rusijos komunistų partijos pirmininkas Sergejus Malinkovičius.

„Daugelis J. Stalino amžininkų liudijimų kalba apie galimą SSRS lyderio nunuodijimą, kurį galėjo įvykdyti Vakarų agentai“, – pridūrė S. Malinkovičius.

Prašymas buvo pateiktas kovo 5 dieną, minint 71-ąsias J. Stalino mirties metines.

Skrodimo metu nustatyta, kad jis mirė nuo hemoraginio insulto,jis jau daugelį metų turėjo sveikatos problemų, įskaitant ankstesnį insultą ir infarktą 1945 m. Nepaisant to, Rusjije jau ilgą laiką sklandė sąmokslo teorijos apie galimą Sovietų Sąjungos lyderio nužudymą.

Pastaraisiais Vladimiro Putino valdymo metais J. Stalino reputacija buvo reabilituota, Rusijos stalinistai reiškė susižavėjimą žmogumi, atsakingu už masines egzekucijas, tremtinių stovyklų tinklą ir priverstinį badą, rašo „Politico“.

2018 m. Rusija atsisakė rodyti britų filmą „Stalino mirtis“, o šalies Kultūros ministerijos pareigūnas pareiškė, kad jis įžeidžia Rusijos kultūrinius simbolius.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.