Skambūs Kinijos pareiškimai: gynė santykius su Rusija, kritikavo JAV

Kinija bus pasauline taikos ir stabilumo jėga, kalbėdamas spaudos konferencijoje pasakė šalies užsienio reikalų ministras Wangas Yi, kritikuodamas JAV „slopinimą“ ir pareikšdamas paramą palestiniečiams.

 Skambūs Kinijos pareiškimai: gynė santykius su Rusija, kritikavo JAV.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Skambūs Kinijos pareiškimai: gynė santykius su Rusija, kritikavo JAV.<br> EPA-ELTA nuotr.
Kinijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kinijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 9:08 AM, atnaujinta Mar 7, 2024, 9:09 AM

„Sudėtingoje ir neramioje tarptautinėje aplinkoje Kinija toliau bus taikos jėga, stabilumo jėga ir pažangos jėga pasaulyje“, – kalbėdamas su žurnalistais pasakė Wangas Yi.

Wangas Yi su spaudos atstovais susitiko ketvirtadienį per Pekine šią savaitę prasidėjusio didžiausio kasmetinio Kinijos politinio suvažiavimo renginių pertrauką.

„Dvi sesijos“ – vienu metu vykstantys formalaus Kinijos parlamento ir konsultacijų politikos klausimais struktūros posėdžiai – suteikia retą galimybę užmesti akį į komunistų partijos vadovaujamos vyriausybės ateinančių metų strategiją.

Šių metų suvažiavimas yra atidžiai stebimas, bandant suprasti, ar Kinijos vadovai pasitiki esama geopolitine situacija, Taivano sąsiauryje nemažėjant įtampai, o Ukrainoje jau trečius metus tebesitęsiant Rusijos invazijai.

Vis didėjanti Kinijos politinė įtaka sukėlė trintį įvairiuose frontuose, o Wango Yi spaudos konferencija įvyko po to, kai šią savaitę Pietryčių Azijos ir Australijos vadovai perspėjo dėl kinų veiksmų, kuriais „keliamas pavojus taikai“ Pietų Kinijos jūroje.

Kinija vis dažniau demonstruoja savo galią Pietų Kinijos jūroje, reikšdama pretenzijas į beveik visą jos teritorijoje, nors tarptautinis arbitražas ir yra nustatęs, kad tokios pretenzijos yra nepagrįstos.

Kinų pakrantės apsaugos laivai kaltinami antradienį persekioję Filipinų laivų flotilę, šiame regione vykdžiusią atsargų papildymo misiją.

„Mes griežtai prieštaraujame visiems hegemonijos ir priekabiavimo veiksmams ir tvirtai palaikome nacionalinį suverenitetą ir saugumą bei plėtros interesus“, – ketvirtadienį pasakė Wangas Yi.

Jis sukritikavo, jo paties žodžiais tariant, Vašingtono mėginimus „nuslopinti Kiniją“, sakydamas, kad „noras bet kokiu pretekstu krauti kaltę pasiekė neįtikėtiną lygį“.

Be to, vyriausiasis diplomatas perspėjo, kad „istorija likviduos“ tuos, kurie siekia Taivano, kurį Pekinas laiko savo teritorija, nepriklausomybės.

„Nauja paradigma“

Paklaustas apie Gazoje vykstantį konfliktą, Wangas Yi dar kartą pakartojo, kad Kinija remia palestiniečius ir palaiko visateisę Palestinos valstybės narystę Jungtinėse Tautose.

„Katastrofa Gazoje dar kartą priminė pasauliui, kad nebegalima daugiau ignoruoti to fakto, kad Palestinos teritorijos jau seniai egzistuoja okupacijos sąlygomis“, – kalbėjo jis.

„Nebegalima nekreipti dėmesio į palestiniečių nuo seno puoselėjamą norą įsteigti nepriklausomą valstybę, o palestiniečių patiriama istorinė neteisybė nebegali tęstis, jos neištaisius“, – pridūrė jis.

Pekinas paliaubas paskelbti ragino nuo pat praėjusių metų spalio, tai prasidėjo šiuo metu vykstantis Izraelio karas su „Hamas“.

Kalbėdamas ketvirtadienį Wangas Yi taip pat gynė ir glaudžius Pekino santykius su Maskva, sakydamas, kad „Kinija ir Rusija sukūrė naują didžiųjų valstybių santykių paradigmą, kuri visiškai skiriasi nuo tos, kuri egzistavo Šaltojo karo laikais“.

Užsienio reikalų ministras pasakė, kad tarpusavio ryšiai yra grindžiami „nesiderinimu prie trečiųjų šalių, konfrontacijos su jomis ir agresijos jų atžvilgiu nebuvimu“.

Vakarų šalys kritikuoja Pekiną, kad šis atsisako pasmerkti 2022 m. vasarį Maskvos pradėtą invaziją Ukrainoje.

Kinija teigia Ukrainoje vykstančiame kare besilaikanti neutralumo, tačiau jos strateginė partnerystė su Rusija nuo karo pradžios tik sustiprėjo.

Wangas Yi žurnalistams ketvirtadienį taip pat pasakė, jog tai, kad Europos Sąjunga Kiniją piešia kaip konkurentę „neturi nei faktinio, nei įtikimo pagrindo“, nors šalių blokas deda pastangas, kad apribotų Kinijos konkurenciją tokiose srityse, kaip technologijos, energetiką ir elektromobilių gamyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.