V. Orbanas lankysis pas D. Trumpą „tikėdamasis jo sugrįžimo“ į prezidento postą

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį vyksta į Floridą susitikti su savo „geru draugu“, buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris pretenduoja tapti 2024 metų respublikonų kandidatu į prezidentus.

D. Trumpas ir V. Orbanas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
D. Trumpas ir V. Orbanas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 9:35 AM, atnaujinta Mar 8, 2024, 9:37 AM

V. Orbanas ne kartą išreiškė viltį, kad D. Trumpas sugrįš į valdžią, tvirtindamas, kad tai pagerins dvišalius santykius ir sustiprins saugumą Europoje, priešingai nei dauguma jo ES kolegų, kurie baiminasi visiškai priešingų dalykų.

„Tai visai ne avantiūra, o vienintelis protingas požiūris Vengrijai yra tikėtis prezidento Donaldo Trumpo sugrįžimo“, – sakė jis anksčiau šią savaitę sakydamas kalbą Vengrijos prekybos ir pramonės rūmuose.

Vengrijos nacionalistas premjeras buvo vienintelis ES lyderis, kuris per 2016 metų JAV prezidento rinkimus palaikė nekilnojamojo turto magnato kampaniją, vėliau statė už jo perrinkimą 2020-aisiais ir nuo to laiko viešai žarstė jam pagyras.

D. Trumpas per naujausias savo kampanijos kalbas gyrė V. Orbaną kaip „stiprų lyderį“, nors kartą klaidingai pavadino jį „Turkijos lyderiu“.

JAV žiniasklaidai pranešus apie būsimą abiejų politikų susitikimą, Vengrija patvirtino, kad jis įvyks penktadienį.

Nors tiksli dienotvarkė nežinoma, susitikimu prabangioje D. Trumpo rezidencijoje Mar-a-Lage siekiama „toliau stiprinti Vengrijos ir Jungtinių Valstijų diplomatinius ir strateginius ryšius“, socialiniame tinkle „X“ rašė vyriausybės atstovas spaudai Zoltanas Kovacsas.

Diskusijose, kaip tikimasi, svarbią vietą turėtų užimti Ukraina, kadangi abu politikai nepritaria karinės pagalbos siuntimui siekiant padėti karo nualintai šaliai apsiginti nuo tebesitęsiančio Rusijos puolimo.

Vengrija yra vienintelė ES narė, išlaikiusi glaudžius ryšius su Kremliumi po Rusijos invazijos į Ukrainą.

V. Orbanas nuolat pasisako už neatidėliotinas paliaubas ir taikos derybas, tvirtindamas, kad buvęs JAV prezidentas yra geriausiai pasirengęs rasti išeitį iš konflikto.

Atšalę santykiai

Nėra žinoma, kad V. Orbanas būtų planavęs derybas su kokiais nors dabartinės JAV vyriausybės pareigūnais, nes nuo Joe Bideno inauguracijos 2021 metais abiejų šalių santykiai yra atšalę.

JAV dažnai kritikuodavo Vengrijos vyriausybę dėl šios glaudžių santykių su Rusija, Švedijos kandidatūros į NATO stabdymo ir atsitraukimo nuo demokratijos.

Vašingtonas taip pat nutraukė dvišalę mokesčių sutartį ir atšaukė bevizio režimo programą.

Tuo tarpu V. Orbanas praėjusiais metais J. Bideno administraciją pavadino viena iš savo priešininkių, teigiama provyriausybinio dienraščio „Magyar Nemzet“ pranešime.

Rugpjūtį duodamas interviu konservatyvios televizijos komentatoriui Tuckeriui Carlsonui, Vengrijos lyderis, panašu, pritarė prielaidai, esą JAV mokesčių mokėtojų pinigais buvo finansuojama 2022 metų šešių partijų opozicijos aljanso rinkimų kampanija, kuria buvo siekiama jį nušalinti.

Daugelio Vakarų kolegų nemėgstamas V. Orbanas, kaip manoma, puoselėja ryšius su daugeliu garsių dešiniųjų politikų, tikėdamasis jų galimo proveržio rinkimuose.

Šį balandį Budapešte jau trečius metus iš eilės vyks su JAV respublikonų partija siejamos Konservatyvios politinių veiksmų konferencijos (CPAC) renginys.

Pastaruosius dvejus metus D. Trumpas siuntė trumpus iš anksto įrašytus vaizdo įrašus, kuriais sveikino susitikimo dalyvius.

Pernai vykusiame CPAC renginyje Vengrijoje V. Orbanas pasmerkė „Vakarų liberalų“ skleidžiamą „progresyvųjį virusą“ ir pasigyrė, kad savo šalyje tam turi „serumo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.