J. Bidenas: B. Netanyahu požiūris į karą Gazoje „labiau kenkia Izraeliui nei padeda“

Benjamino Netanyahu požiūris į karą Gazoje „labiau kenkia Izraeliui nei padeda“. Tai šeštadienį parodytame interviu pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas, kurio nekantrumas savo sąjungininko Izraelio ministro pirmininko atžvilgiu darosi vis akivaizdesnis.

J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 8:34 AM

Humanitarinei krizei Gazos Ruože įgaunant vis platesnį mastą, o J. Bideno šalininkų kairiajame sparne didėjant nepasitenkinimui, Baltųjų rūmų šeimininkas išsakė prieštaringas pastabas „raudonosios linijos“ klausimu dėl Izraelio grasinimų surengti puolimą Rafoje, pietinėje Gazos dalyje.

B. Netanyahu „turi teisę ginti Izraelį, teisę toliau persekioti „Hamas“, sakė J. Bidenas, bet pridūrė, kad „jis turi skirti daugiau dėmesio nekaltų gyvybių praradimui dėl veiksmų, kurių buvo imtasi“.

„Mano nuomone, jis labiau kenkia Izraeliui nei padeda Izraeliui“, – pareiškė J. Bidenas.

Komentuodamas galimą Izraelio invaziją į Rafą, kur dabar glaudžiasi maždaug 1,5 milijono iš 2,4 milijono teritorijos gyventojų, J. Bidenas kalbėjo dviprasmiškai.

„Tai yra raudonoji linija“, – sakė 81 metų demokratas ir iškart pridūrė: „Aš niekada nepaliksiu Izraelio. Izraelio gynyba vis dar yra kritiškai svarbi“. Jis taip pat žadėjo toliau tiekti Izraeliui ginkluotę, kad šis galėtų išlaikyti vadinamąjį Geležinį kupolą (oro gynybos sistemą), saugantį civilius šalies gyventojus.

Izraelis smogia intensyvius smūgius Gazos Ruožui nuo spalio 7 d., kai palestiniečių grupuotė „Hamas“ surengė sukrečiančią ataką Izraelio teritorijoje, per kurią, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ smogikai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių, pasak Izraelio atstovų, 99 dar yra gyvi Gazos Ruože.

Palestiniečių duomenimis, Izraelio atsakomosios operacijos „Hamas“ kontroliuojamame Gazos Ruože nusinešė daugiau kaip 30 800 žmonių gyvybių, dauguma aukų – moterys ir vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?