E. Macronas pritaria, kad Prancūzijoje būtų įteisinta savižudybė su pagalba

Pirmadienį pasirodžiusiame interviu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pranešė, kad gegužę šalies Nacionalinei asamblėjai bus pateiktas įstatymo projektas, kuriame numatoma įteisinti nepagydomų ligonių savižudybę su pagalba.

E. Macronas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 4:06 PM, atnaujinta Mar 11, 2024, 4:08 PM

Mirtinomis ligomis sergantiems suaugusiesiems, kurie sugeba patys priimti sprendimus ir kurių skausmo negalima palengvinti, bus leidžiama prašyti jiems atlikti eutanaziją, teigiama dienraščiuose „Libération“ ir „La Croix“ paskelbtame interviu.

Atsakymas į jų prašymą turės būti duotas ne vėliau nei per dvi savaites, paaiškino E. Macronas. Jei galima, mirtinas dozes tokie pacientai turės susileisti patys.

Šis klausimas Prancūzijoje yra vertinamas prieštaringai. Pagal įstatymus draudžiama kitam asmeniui suleisti mirtiną vaistų dozę, tačiau sukelti pasyvią mirtį su pagalba, pavyzdžiui, atjungiant gyvybę palaikančią įrangą arba suleidžiant stiprių nuskausminamųjų, dėl kurių šalutinio poveikio pacientas numiršta greičiau, įstatymams neprieštarauja.

E. Macronas apie sprendimą priimti savižudybę su pagalbą įteisinantį teisės aktą pranešė rudenį. Po ilgai trukusių konsultacijų, atitinkamas procesas galiausiai buvo pradėtas, o dauguma pasisakė už tai, kad būtų leidžiama nusižudyti su pagalba.

Prancūzijos etikos taryba (CCNE) nustatė, kad aktyvi savižudybė su pagalba gali būti įmanoma su tam tikromis griežtomis sąlygomis.

Prancūzijos prezidentūros teigimu, sprendimą leisti ligoniui nusižudyti su pagalba po atitinkamų konsultacijų galėtų priimti ne mažiau nei du gydytojai.

Sveikatos priežiūros specialistams būtų leidžiama atsisakyti teikti savižudybės su pagalba paslaugas, tačiau tokiu atveju jie turėtų nukreipti pacientus pas kitus sveikatos priežiūros specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.