Skelbia, kad Baltarusija į Lietuvos pasienį perkėlė kareivius ir ešaloną su karine technika Sureagavo A. Anušauskas

Stebėsenos grupė „Belaruski Gayun“ užfiksavo, kad praėjusią naktį Baltarusija į su Lietuva besiribojantį Ašmenos rajoną perkėlė 46 traukinio vagonus su karine technika ir kareiviais.

 Baltarusijos kareiviai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos kareiviai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
A. Anušauskas.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
A. Anušauskas.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-14 12:35, atnaujinta 2024-03-14 16:03

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Baltarusijos kariuomenė į Ašmenos regioną, kuris ribojasi su Lietuva, perkėlė nepilną mechanizuotą batalioną, sustiprintą tankų kompanija, praneša karo stebėsenos grupė „Belaruski Gayun“.

Ataskaitoje pažymima, kad šį traukinį sudarė 4 keleiviniai vagonai, transportavę kareivius, 3 dengti vagonai su amunicija ir ekipuote, bei 39 platforminiai vagonai, transportavę tankus, šarvuočius ir kitą karinę techniką.

Į Lietuvos pasienį buvo perkelti 24 pėstininkų kovos mašinos BMP-2, 9 tankai T-72B, o kituose platforminiuose vagonuose buvo transportuota inžinerinė ir kita karinė įranga, praneša Baltarusijos geležinkelininkų bendruomenės tinklalapis.

Atgabenti kareiviai ir karinė technika priklauso Baltarusijos 1-ajam atskirajam mechanizuotajam batalionui (19-oji mechanizuotoji brigada) ir 4-ajam atskirajam tankų batalionui.

Baltarusijos gynybos ministerija nurodė, kad šio traukinio pakrovimas vykdomas tikrinant ginkluotųjų pajėgų karinių dalinių kovinę parengtį.

Anksčiau buvo pranešta, kad patikrinime dalyvaus 19-osios mechanizuotosios brigadai priklausantis 1-asis atskiras mechanizuotas batalionas ir 4-asis atskiras tankų batalionas.

„Belarusky Gayun“ praneša, kad šis traukinys Lietuvos pasienį pasiekė keliais etapais.

Pirmadienį iš Zaslonovo traukinių stotyje buvo suformuotas pirmasis ešelonas su 1-ojo atskiro mechanizuotojo batalijono technika. Trečiadienį toje pačioje stotyje suformuotas antrasis ešelonas – šį kartą su 4-ojo atskiro tankų bataliono technika.

Vėliau trečiadienį šie ešelonai buvo sujungti į vieną ir pasiųsti į Ašmenos traukinių stotį.

Sureagavo A. Anušauskas

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas 15min teigė, kad šalies kariai stebi situaciją pasienyje, o apie baltarusių veiksmus buvo žinoma ir iš anksto.

„Kadangi Baltarusijoje vyksta pratybos, tai žinojome tas vietas ir atitinkamai Lietuvos kariuomenė visada reaguoja į tokius dalykus – turime savo planus“, – naujienų portalui 15min pasakojo A.Anušauskas.

Ministro nuomone, nerimauti pagrindo nėra.

„Šiuo atveju tikrai nėra ko nerimauti, nes ta informacija mums buvo žinoma pakankamai iš anksto, veiksmų pobūdis taip pat“, – 15min aiškino A. Anušauskas.

Ministras neatskleidė, kokios pajėgos yra sutelktos šioms pratyboms.

„Įvardinti konkrečiai aš negaliu. Žinau, bet negaliu“, – 15min teigė ministras.

KAM: „Pagrindo nerimauti – nėra“

Raštu į portalo lrytas.lt klausimus atsakiusi Lietuvos Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad padidėjęs Baltarusijos karinis aktyvumas gali būti siejamas su viešai paskelbtu karinių pajėgų kovinės ir mobilizacinės parengties patikrinimu.

„Baltarusija vykdo rutininį savo karinių pajėgų kovinį rengimą, kuris yra suskaidytas į skirtingo aktyvumo ciklus. Šiuo metu vyksta intensyviausias kovinis rengimas, jo metu Baltarusijos kariniai daliniai stebimi ir prie Lietuvos sienos, – praneša KAM. – Padidėjęs aktyvumas stebimas visuose pagrindiniuose Baltarusijos poligonuose.“

Ministerijos atstovai aiškino, kad suintensyvėjęs aktyvumas pastebimas ir oro erdvėje. Taip pat yra pašaukta ir nedaug rezervistų, kurie jungsis į pratybose dalyvaujančius Baltarusijos kariuomenės dalinius.

„Baltarusija skelbia, kad šiuo karinių pajėgų patikrinimu reaguojanti ir į Lietuvoje bei regione vykstančias nacionalines ir NATO pratybas. Karinė žvalgyba nuolat stebi ir vertina situaciją. Pagrindo nerimauti – nėra“, – ramina ministerijos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.